Vi är vår tids fånge – om stress, prestationsångest och kreativitet

När jag slog upp datorn imorse för att starta min arbetsdag började jag med att läsa en artikel av Louise Stigell. Hon skriver om prestationsångest och jämförelsesjukan bland influencers och tar sedan upp 5 punkter med tips på hur man kan motverka detta.

Den första punkten som handlar om att publicera mer sällan har jag sedan en tid tillbaka funderat mycket på själv eftersom vi lever i en tid då vi översköljs med information. Vi lever i en kultur som saknar början och slut. I ett ständigt flöde av ny information. Både arbete och fritid sitter numer i datorn och är inte längre beroende av när solen går upp eller när solen går ner. Och det är uppenbart att vår hjärna blir tvungen att försöka hantera mer information än vad den egentligen är tänkt att göra.

Och som Louise skriver är uttrycket ”gå in i väggen” något vi alla känner till. Antingen är det vi själva eller så är det någon i vår närhet som ”går in i väggen” och blir utmattad. Stress är vår tids vanligaste orsak till sjukskrivning och det tyder på att något i vår kultur inte är som det ska.

 

Vi är vår tids fånge

Sen jag själv började blogga har jag funderat på hur jag ska förhålla mig till det här. Jag har läst mängder med strategi-tips för hur man startar en online-business och hur man ska lyckas med sin blogg. Och många av de här tipsen handlar om att uppdatera ofta. Skapa mycket content. Gärna snabbt. (Inte alla tack och lov, men det är vanligt). Det är hård konkurrens så det gäller att vara bra. Bättre. Helst bäst. Alltså att skapa snabbt och mycket med risken att tappa bort sig själv, sin skaparglädje och kreativitet.

Vi är vår egen tids fånge. Det vi lever i tar vi ofta för givet. Det är såhär det ska vara.
Mycket av den socialpsykologiska forskningen som gjorts visar att vi gärna vill vara varandra lika. Vi strävar efter att göra som andra, hålla samma tempo, inte sticka ut, se till att hänga med. Det gör att vi lätt blir blinda för den kultur vi gemensamt och under lång tid har skapat.

Men det måste faktiskt inte vara så. Vi ser ju att det här inte håller. Det håller inte att som konsument överösas och förhålla sig till ett ständigt flöde av information, från morgon till kväll. Det håller inte att från skaparens håll, skapa i en sådan takt att vi själva riskerar att gå under. Och då måste vi hitta ett nytt förhållningssätt till den kultur vi lever i som på sikt gör att vi skapar något nytt. Förhoppningsvis skapar vi en kultur där vi har vågat sakta ner och slutat leva på bristningsgränsen. Där det finns tid för både kreativitet och reflektion av det som redan skapats.

Jag tycker att det är bra att det uppmärksammas, att vi pratar om det. Nu gäller det att fråga sig om man vågar vara en influencer som tar steget och sticker ut från mängden, som vågar sakta ner och tar ledningen mot en kultur som vi alla mår bättre av att leva i.

 

10 Responses
 • Ekenäsliv
  januari 26, 2017

  Tänkvärt inlägg… Frö det är klart att man tänker att händer det inget så tröttnar de som läser ens blogg..??
  Dessutom efter brevet jag fick efter resan här har skakat om mig rejält… Först ville jag bara gömma mig och lägga ner.
  Sen kände jag bara att varför ska nån annan få mig att bli rädd och sluta…
  Men nog är det svårt att varva nr många gånger… allt går ju såååå fort.
  Jag diskuterar de frågorna med landstingets ledningsgrupp här i Kalmar med. Vad ska man göra åt de höga sjukskrivningstalen?
  Ekonomi är en jobbig bidragande orsak idag. Idag kan föräldrar knappt deltidsarbeta när barnen är små för då sjunker SGI och likaså PPM-poängen…
  Detta har ju accelererat de senaste 20 åren. Jag började spara till min pension när jag var typ 20.
  vi som är föräldrar idag sparar till våra barn så de ska ha ett kapital att förvalta när de flyttar hemifrån. Det kunde inte mina föräldrar göra då mamma var hemma när vi var små och vi var tre syskon. Den stressen och tänket fanns verkligen inte då.
  Hur ska vi komma kring det stressmomentet..?
  Kanske därför vi så desperat söker alternativa lösningar som vi hoppas kunna få en extrainkomst på. Men det är svårt att bygga upp något samtidigt med ett regelrätt heltidsjobb… Ja, det är en nöt jag funderar mycket på.
  Å det blev långt…
  Önskar dig en riktigt fin helg!
  Kram Anna

  • paulina@gunnardo.se
   januari 27, 2017

   Ja, fy..jag läste brevet du la upp i bloggen. Tråkigt.. Hoppas det rinner av dig snart! <3

   Va bra att du tar upp frågan i ledningsgruppen! Fått någon bra respons? Det är verkligen en nöt att knäcka och det finns säkert många svar eftersom det är rätt komplext.

   Kommer du till konferensen i vår föresten? 🙂 Hoppas få prata mer med dig om sånt här då i så fall!

   Trevlig helg!! Kram

   • Ekenäsliv
    januari 29, 2017

    Ja, jag får bra respons 🙂
    Konferensen i vår, nu har jag missat något?? Berätta!
    Hoppas helgen varit fin mot dig <3
    Kram Anna

    • paulina@gunnardo.se
     januari 29, 2017

     Influencers of swedens konferens 🙂 Tack, helgen har varit snäll mot mig tycker jag 🙂 Hoppas du haft en bra helg du med!

     • Ekenäsliv
      januari 30, 2017

      Letade efter ett datum, men hittar inget.
      När är det?
      För det vill jag gärna gå på 🙂

     • paulina@gunnardo.se
      januari 30, 2017

      Tror inte datum är satt ännu tyvärr. Men jag tror det är runt 1 april. Har diskuterats i vår fb-grupp 🙂 Jätteroligt att träffa dig igen!

     • paulina@gunnardo.se
      januari 30, 2017

      Såg nu, 31 mars – 1 april. Hoppas du kan komma 🙂

 • Beautiful Life
  januari 30, 2017

  Jag gillade Louise inlägg väldigt mycket! Gillar hennes tänk i många saker och har inspirerats mycket av hennes klokhet! Jag tror absolut på att många bloggare skulle tjäna på att satsa mer på kvalité än kvantitet i inlägg. För egen del så läser jag hellre lite mer genomtänkta saker i en blogg och om en vill lägga upp flera saker varje dag eller varje dag så tycker jag personligen att Instagram är ett bättre forum.

  Såg också i kommentarerna till inlägget att det kan bli lite prestationsångest för vissa att tänka färre men längre. Jag tror jag står någonstans mittemellan, hitta nån mellanväg som funkar för en själv liksom. Lagom är bäst eller vad säger vi i mellanmjölkens land? Haha!

  Trevlig måndagskväll!

  /Anna

  • paulina@gunnardo.se
   januari 30, 2017

   Att man får prestationsångest av att skapa kvalitet och längre inlägg, även när de kan göras mer sällan, kanske beror just på tempot. Att vi även då har för höga krav på oss själva med hur ofta vi ska lyckas få ur oss det. Same same but different. Hehe, ja precis..lagom ja! Gäller nog att hitta sitt eget lagom där, att man gör en bloggstrategi som passar med ens person och övriga liv.

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *