There is no wifi in the forest, but you will find a better connection

Positiv stress. Har du hört talas om det förut? Många använder det som ett uttryck för att beskriva de positiva känslor vi kan få av en lagom dos stress som gör att vi blir mer kreativa och effektiva. Forskning visar att kroppen utsöndrar något som heter adrenalin och noradrenalin vid kortvarig stress, vilket gör oss vakna och alerta och får oss att kunna tänka och reagera snabbt. Vi människor gillar ju att göra sådant vi är bra på. Det kan kännas helt fantastiskt att uppslukas fullständigt av en uppgift vi älskar och som vi känner att vi klarar av, att få utvecklas både i vår yrkesroll och som personer. Men det kan lätt bli för mycket och de flesta av oss har en massa annat som också kallar på vår uppmärksamhet. Långvarig stress kan göra oss sjuka. Riktigt sjuka. De senaste åren har de stressrelaterade sjukskrivningarna inte bara ökat och utan är nu den vanligaste anledningen till sjukskrivning. Diagnosen är vanligast bland kvinnor mitt i livet.

Få människor vill vara inaktiva och understimulans kan också leda till en stressreaktion i kroppen. Ett lagom stresspåslag under en begränsad period kan alltså vara positivt -om vi får möjlighet att återhämta oss. Om vi stannar upp med jämna mellanrum kan vi uppmärksamma signalerna på den negativa stressen och göra något åt det i tid. Arbete kräver vila. Kanske helgen och en promenad i naturen kan bli ett sådant tillfälle?

  • Stanna upp och lyssna inåt
  • Notera din andning. Notera dina hjärtslag.
  • Observera; Hur mår jag egentligen? Hur känns det i kroppen? Är jag i balans? Vad behöver jag?

There is no wifi in the forest, but you will find a better connection

Sköt om dig! <3

/Paulina – som ska packa in barn och hund i bilen och låna sin mammas trädgård för att få påta i jorden. Ett av de bästa sätten att låta kropp och knopp återhämta sig.

IMG_5119

5 Responses
  • JohannaN
    juni 6, 2016

    Håller så med! Stress under en kortare period och där det en ska göra är väl definierat tänker jag inte är någon fara, utan som du skriver kanske t o m positivt. Men det måste finnas ett slut och tid till återhämtning såklart! <3

    Svar: Torsdag blir kalasbra! Välkommen! Och ja, det finns så mycket "måsten" och föreställningar om vad som skulle vara rätt att klä sig i – och jag tycker verkligen att det är så trist. Men om det står klänning, visst kan du ha snygg kostym ändå? Jag tänker att klänning som klädkod egentligen bara säger vilken nivå av finhet det ska vara, dvs så att en inte i mjukisbyxor och urtvättat t-shirt?

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *