Hur fotograferandet kan påverka dina upplevelser

Här sitter jag och övar på hela tre saker! Nämligen

1. Att ta selfies med min alldeles nya selfie-pinne (känner mig så himla töntig med min pinne)
2. Förstå mig på appar som lägger på filter på bilderna (jisses vad mycket man kan göra!)
3. Göra fotokollage

Att få till snygga bilder tycker jag är en av de större utmaningarna med att blogga faktiskt. Men blogginlägg blir mycket trevligare med bilder och är en central del i både bloggar och andra sociala medier idag. Vi kommunicerar helt enkelt väldigt mycket i bilder. Och i och med att varenda mobil har en bra kamera nu för tiden så fotas det ju som aldrig förr! Särskilt nu i semestertider fotar vi och delar med oss av det vi gör i sociala medier.

Visste du att genom att fota kan du öka den positiva upplevelsen av saker du är med om?
Det såg man i en studie gjord på 2000 deltagare där hälften blev ombedda att fota sina upplevelser och hälften inte. Genom att fota vardagliga upplevelser kan vi bli mer engagerade och fokuserade i det vi är med om. Och eftersom vi oftast delar med oss av positiva upplevelser kan fotandet få oss mer uppmärksamma på positiva saker i vardagen. Bra, va?

Det finns dock ett litet men.. Och i de fall vi engagerar oss lite väl mycket för att få till en bra bild, som genom att använda mer avancerad kamerateknik, så tycks det förhindra den ökade positiva upplevelsen av att fota. Kanske för att vi fokuserar mer på hur själva bilden ska bli snygg istället för att fokusera på det vi faktiskt upplever.

Mm.. det tåls att tänka på när kameran åker fram. Det viktigaste är att njuta av det som händer här och nu.
Så nu åker selfie-pinnen ner för den här dagen. Ta hand om dig <3

 

selfie

 

 

No tags 1
7 Responses
 • Sandra Nicole
  juli 11, 2016

  Åh det visste jag inte! Kan tänka mig att det gäller till en viss gräns ja, men jag tycker det är härligt att ha minnen från tillställningar. Eller bara vardagen! Men håller med dig om att fina bilder är superviktigt för sociala medier nu för tiden, kämpar ständigt med detta. Ska nog också införskaffa en selfiepinne, ska vara bra om man vill göra rörligt också tydligen 🙂

 • Minna
  juli 12, 2016

  åh vilket mysigt inlägg! Himla intressant!
  Jag brukar påminna mig själv om att njuta av stunden även om kameran är framme 😀

  • paulina@gunnardo.se
   juli 12, 2016

   Låter klokt 🙂

 • Tommy
  juli 18, 2016

  Spännande. Har du en referens till studien?

 • Anders
  september 17, 2016

  Det är ett fenomen som vi talat mycket om inom journalistiken också – att kameran distanserar dig från verkligheten. Det finns en risk att du inte uppfattar faran i en situation när du ser den genom sökaren. Risken är kanske mindre för en bloggare än för en krigskorrespondent men det skulle vara kul att höra vad du tror. Tar man större risker när man håller i en kamera?

  • paulina@gunnardo.se
   september 18, 2016

   Hm.. intressant fråga. Jag tänker att om man håller sig bakom kameran och ser världen genom linsen en längre stund kanske ens tolkning av det man upplevelser genom linsen är annan än hur man skulle tolka omgivningen utan kameran, som avståndsbedömning, var ljud kommer ifrån etc. Det kan ju bli farligt om det skulle vara så. Jag har ingen aning om hur det är att vara krigskorrespondent men som vanlig vardagsfotograf kan jag komma på mig själv med att se och tänka på omgivningen i bilder. Hur bra något skulle kunna bli på bild. Kan man dras med i det som krigskorrespondent tror du? Att se rubriker, bra foton och berättelser så pass mycket att man riskerar att ta större risker för att få till dem?

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *