Courage to let yourself be seen

FN:s konvention om barns rättigheter

Barns rättigheter kränks varje dag – även i Sverige! Den 1 januari 2020 börjar barnkonventionen gälla som svensk lag men idag saknas kunskap om vad barnkonventionen är, hur man ska tolka den och hur man ska använda den. Utbildning om barns rättigheter behövs.

Föreläsningen FN:s konvention om barns rättigheter riktar sig till dig som är yrkesverksam, till personer under utbildning som berörs av barnkonventionen och till dig dig som privatperson – kort och gott till dig som vill lära dig mer om barns rättigheter och hur vi kan agera och stå upp för barnen.

Se trailer för föreläsningen här!

Föreläsningen tar bland annat upp följande punkter men anpassas efter era önskemål och behov.

 • Vad är barnkonventionen, hur ska man tolka den och hur ska man använda den?
 • Varför kunskap om barns rättigheter behövs
 • Hur, när och varför konventionen kom till
 • Hur arbetet med barns rättigheter ser ut i Sverige idag
 • Hur det är möjligt att säkerställa att konventionen efterlevs

Längd: 1 timme – 2 timmar, skräddarsys efter era behov och önskemål

Har du frågor eller vill du boka en föreläsning? Skriv gärna några rader till mig på adressen hej@dittbarnochdu.se

 

No tags 0

Orosanmälan – vad du kan göra om du misstänker eller vet att ett barn far illa

Utbildningen Orosanmälan riktar sig till er som vill veta vad ni ska göra om ni misstänker eller vet att ett barn far illa samt vilka signaler ni ska vara uppmärksam på. Föreläsningen riktar sig både till yrkesverksamma som omfattas av anmälningsplikten enligt socialtjänstlagen samt privatpersoner.

→ Se trailer till utbildningen här!

Följande punkter tas upp i föreläsningen och anpassas och utvecklas efter era frågor och behov.

 • Vad är orosanmälan?
 • Hur vet man att ett barn far illa?
 • Vad säger lagen – om anmälningsplikt och om vad man som privatperson bör göra?
 • Var du kan vända dig för att rådgöra vid misstanke om att ett barn far illa
 • FN:s konvention om barns rättigheter
 • Hur går orosanmälan till och vad händer efteråt?
 • Tid för diskussion och frågor

Längd: 1 timme till heldagsutbildning. Skräddarsys efter behov och önskemål. 

Sagt om föreläsningen av uppdragsgivare:

”Paulina lyckas med en vacker balans av värme, allvar och hopp belysa ett viktigt och på många sätt tungt ämne. Med gedigen kunskap och ett stort och unikt engagemang i frågan om barns rättigheter och värde får Paulina publiken att rysa. Det går inte att lämna Paulinas föreläsning utan att tänka: ”Vilket enormt ansvar jag som vuxen har, och hädanefter kommer jag alltid att agera utifrån barnets bästa”.
Paulina inspirerar till eftertanke och motiverar till att agera. Hon är en viktig röst för alla barn där ute vars egna röster inte hörs eller respekteras”.

– Jessica Ekman, Kunskapsboken

 

Har du frågor eller vill du boka en föreläsning? Skriv gärna några rader till mig på hej@dittbarnochdu.se

No tags 0

”Uppror” mot Influencers of Sweden där jag är vice ordförande – här är mina tankar

Den 13 september publicerades ett ”uppror” mot föreningen Influencers of Sweden där jag är vice ordförande.
Vår ordförande Clara Lidström skrev att hon satte kaffet i halsen när hon läste om upproret. Och det är väl ungefär den bilden jag skulle använda för att beskriva min reaktorn också. Dock hade jag inget kaffe just då, så kanske ”tappa hakan” skulle passa bättre här.

Hur som helst, jag tänker såhär. Det här ”upproret” saknar grund och är därmed osmakligt alternativt grundar sig på okunskap. Jag tror på det senare. Och jag tänkte därför att vi ska kika lite på hur mina tankar gick när jag läste den första artikeln, titta lite på vad en förening och en branschorganisation är och vad Influencers of Sweden gör.

 

2 tankar om upproret

 1. Har dom missat att Influencers of Sweden är en förening och inte ett företag – trots att de alla har fört samtal med föreningens VD Linda Hörnfeldt och dessutom är insatta i branschen?
 2. Om dom vet att Influencers of Sweden är en förening – saknar dom kunskap om vad en förening och branschorganisation är? Att föreningen är till för influencers och alltså inte för hela branschen som helhet med alla möjliga inblandade aktörer (går det ens?).

 

Vad är en förening?

En förening består av en organiserad grupp av personer som ägnar sig åt en avgränsad verksamhet med gemensamma mål som främjar medlemmarnas intressen. I en ekonomisk förening, som Influencers of Sweden är, bestämmer alla lika mycket. Det är alltså ett demokratiskt sätt att bedriva verksamhet.

 

Vad är en branschorganisation?

Kortfattat är det en intresseförening för företag i en viss bransch. I det här fallet en förening som är till för influencers (som kan vara egenföretagare) – inte företagen influencers arbetar med eller agenturer som förmedlar och tjänar pengar på kontakten mellan företag som förmedlar tjänster och produkter. Alla som arbetar inom en bransch är inte nödvändigtvis medlemmar i en branschorganisation.

 

Vad gör Influencers of Sweden?

Influencers of Sweden är en ung förening som bildades i oktober 2016 av Linda Hörnfeldt, VD, Clara Lidström, ordförande samt Sara Rönne, styrelseledamot. Influencers of Sweden är en ekonomisk förening.

Sedan årsmötet i maj 2017 valdes jag in som vice ordförande. Föreningen fick också en valberedning bestående av Clara Löfvenhamn och Alexandra Bylund samt en revisor, Cecilia Dolk. Det arbete som nu pågår är att utveckla föreningen, både med innehåll och med struktur.

Föreningens uppdrag är att främja våra medlemmars ekonomiska intressen, att utbilda dem i sina rättigheter och skyldigheter och att stödja dem i rollen som publicister. Utöver det arbetar föreningen med att skapa debatt och uppmärksamhet kring frågor som gäller våra medlemmar samt att främja ett etiskt, upplyst och schysst klimat i branschen.

 

Representerar Influencers of Sweden allt och alla?

Såhär säger Linda Palmgren, en av de bakom upproret: “Enkelt uttryckt driver de inte en branschkonsensus utan representerar bara sig själv. Vilket kan vara gott nog, men viktigt att förtydliga att hon är en självutnämnd röst för kollektivet.”

Med lite kunskap om vad en förening gör så blir svaret på frågan naturligtvis: Nej.

Influencers of Sweden representerar inte allt och alla och inte heller jordens alla influencers. Influensers of Sweden representerar sina medlemmar och för debatt och uppmärksammar branschrelaterade frågor. Bakom det som sägs och görs står alltså inte bara Linda, VD för föreningen – hon är inte en självutnämnd röst för kollektivet och det framgår när hon uttalar sig i media. Bakom står föreningens medlemmar.

Därför blir det lite uppseendeväckande när en annan av de som står bakom upproret, Caroline Ensér, säger ”Vi som är branschen känner att vi har ett ansvar att förtydliga för marknaden och för alla som jobbar inom den med att affärsutveckla och utbilda marknaden om influencer marketing att detta inte är vår röst”
Hon säger alltså ”Vi som ÄR branschen” och begår därmed samma misstag som hon själv kritiserar.

Att alla inte känner att de hör hemma i föreningen är alltså inget uppseendeväckande. I synnerhet inte när det rör sig om fyra personer som representerar agenturer, de som tjänar på att förmedla kontakter mellan företag och influencers. De är ju inte själva influencers och har därmed också andra intressen.

 

Min roll i Influencers of Sweden – har jag egen vinning på att vara med?

Ja och nej skulle jag nog svara här.

I dagsläget får jag inte en spänn på alla timmar jag har lagt ner. Och tro mig, jag har lagt ner många timmar sen jag blev invald som vice ordförande – även om det inte synts utåt. Resultatet på mitt arbete visar sig när föreningen växer och utvecklas men då inte nödvändigtvis att mitt nylle syns eller att jag drar in några pengar på det.

Att jag svarar ja handlar naturligtvis om att jag som ny i branschen har mycket att lära, jag behöver bygga nätverk och bygga upp min verksamhet. Jag har en akademisk bakgrund och har bland annat arbetat som konsult och forskningsassistent. Jag har mycket att vinna på att vara medlem i och engagera mig i föreningen nu när jag ska förpacka psykologi i en mer lättsmält form än en tyngre, akademisk text.

Jag fick förtroendet att vara vice ordförande då jag har 10-årig erfarenhet från styrelsearbete i föreningar med allt från ett medlemsantal på noll, där vi byggt föreningen helt från grunden, till större föreningar med 70.000 medlemmar. Jag har tidigare haft roller som ordförande, vice ordförande, styrelseledamot och valberedning och jag hoppas och tror att jag kan bidra i Influencers of Sweden med den kunskap och erfarenhet jag har med mig sedan tidigare.

 

Möjligt svar på de 2 frågorna ovan.

Efter att ha läst artiklarna om upproret så tror jag att allt det här grundar sig på missförstånd och okunskap. Jag hoppas att det är så. Och vi som förening måste fortsätta berätta att vi är just en förening som arbetar för att främja våra medlemmars intressen. En förening kan inte och ska inte representera allt och alla.

 

/Paulina Gunnardo, vice ordförande i den ekonomiska föreningen Influencers of Sweden

 

No tags 8

Måndag morgon och vabb

God morgon måndag!

Här kör vi vab. Det har varit en bra helg förutom att febern kom. Vi var på ett riktigt somrigt kalas för tredje helgen i rad i lördags och busade med kusinerna igår. Men när eftermiddagen kom fick dottern feber. Stackarn har frusit trots 26 graders värme och natten var inte rolig.. Hoppas det vänder snabbt. Nu plöjer vi ”Visor med Doreen” på Barnkanalen och jag försöker peta i henne något att äta.

Idag kör jag vabb men imorgon tar David över och jag kommer bland annat publicera ett boktips på Ditt barn & Du med en fyll-i-bok som är rätt vanligt när man får barn, fast den här är för oss föräldrar. Det händer ju rätt mycket med vår utveckling också. Jättebra grej och jättefin bok. Ska bli kul att visa.

Hoppas ni har en fin dag så hörs vi i veckan!

No tags 0

Fredagslistan – paketöppning på Instastories

Det har varit en trött fredag här, jag höll på att somna med huvudet på tangentbordet idag. Hämtade lillskrutta, åkte och köpte glass och bänkade oss i soffan med ett gäng böcker innan det var dags att laga middag.

VECKANS BÄSTA

Att Ditt barn & Du får så positiv respons gör mig så otroligt glad och det är helt klart veckans bästa! Jag har gått med tanken, byggt och skapat sen dottern föddes utan att veta hur det ska tas emot. Och nu finns onlinemagasinet där och fylls hela tiden på med nytt material.

VECKANS UTMANING

Stress. Stress i lagom dos är ok, stress i sig är inte farligt. Det är när det blir för mycket av det och det inte finns tid för återhämtning som det blir farligt. I mitt fall har det handlat om att jag sedan många många år har svårt att sätta stopp och ge mig tid för återhämtning. Livet med småbarn, och livet överhuvudtaget, kan ju göra att man inte alltid hinner det man tänkt eller hinner allt man skulle vilja hinna med. Och det är väl framförallt det sista det har handlat om i veckan. Det finns så mycket jag vill och önskar att jag hann göra och det kryper i kroppen när allt inte hinns med.

bänkad i soffan

VECKANS LÄRDOM

Trots att stress varit en utmaning den här veckan märker jag att jag blivit bättre på att bromsa. Ibland säger jag att jag är en tillfrisknande prestationsprinsessa. Även om det är svårt kan jag numer lättare erkänna mig besegrad (vilket är positivt i mitt fall). Stryka saker jag vill göra men inte hinner, prioritera och välja ut det viktigaste och gå och lägga mig i god tid (inte det lättaste om man heter Paulina och blir kreativ på natten). Jag har helt enkelt kommit en bra bit på vägen och det är skönt.

VECKANS ROLIGASTE

Jag tycker det är väldigt kul med post. Särskilt när det är paket. Och jag älskar böcker! Den här veckan fick jag paket på posten med böcker i. Hurra! Dessutom från en omtyckt figur; Alfons Åberg! Jag ska visa er sen 🙂 La upp paketöppningen på Ditt barn & Du’s instastories. Om du inte redan följer, följ gärna där och säg hej så jag hittar dig med!

 

Har du haft en bra vecka? Vad har du för dig i helgen? 

Dina bästa tips inför resan med barn?

Hej hej!

Fönstret är öppet, det är ljust och fåglarna kvittrar fortfarande. Så sjukt mysigt! Och jag håller nästan på att spricka av inspiration! Har tusen utkast på inlägg här i bloggen, en finfin publiceringsplan för Ditt barn & Du och en massa folk och företag jag vill kontakta. Egentligen är jag ganska trött såhär på kvällen men jag vill liksom inte sluta men vet att jag måste för att hinna varva ner innan jag ska sova.

Well. En av grejerna jag har på gång är en lista med bra tips på vad man kan ha med och vad man bör tänka på inför sommarens resor med barn i bil. Vi har ju rest en del och dragit en del lärdomar längs vägen om man säger så (typ, glöm inte skötväskan längst bak någonstans bland all skit i bagageutrymmet. Jättejobbigt när man behöver nåt till bebis bums och har svårt att stanna. Eller påsar…väldigt bra att ha, både för skräp och eventuellt åksjuka..Gör resan trevligare. Tips.)

Så.. Vad brukar ni tänka på när ni reser med barn? Ge gärna dina bästa tips så kanske dom får stå med i listan.

Hoppas ni också har en fin kväll! ♥

No tags 1

Intervju med Vanja Wikström om livet som mamma

 

Hur är det att bli förälder, egentligen? Hur påverkar det livet? Jag har fått fin respons på artikeln jag la upp på Ditt barn & Du och på blogginlägget där jag skrev lite om hur det var för mig.

En som har delat med sig mycket av hur det varit att vänta barn och hur livet som mamma kan vara är Vanja Wikström. Våra barn är lika gamla (Iggy är född 2 dagar innan min lillfia) så vi var gravida samtidigt och jag har följt henne sedan dess och tiden då jag köpte gravidkläder i hennes fina butik GlamMom. Därför hade jag också koll på att hon och Niklas delat med sig av hur de upplevt omställningen att få barn.

intervju med Vanja Wikström om att vara förälder

Jag känner igen mig sjukt mycket i det hon berättar. Och när jag tyckte att första tiden var tuff var det skönt när det fanns andra som pratade om det, att det var ok att känna så mitt i all lycka. Det har också gjort att jag velat ta upp alla nyanser av föräldraskap på Ditt barn & Du och att låta många olika föräldrar få berätta om hur det är eller har varit för dom. Att det kan vara alldeles underbart, förvirrande, härligt, skitjobbigt och en massa andra ord som kan beskriva hur det kan vara att vara förälder.

Intervjun blev jättebra och jag är så glad att Vanja ville vara med! Här hittar du intervjun med henne: Vanja Wikström om att vara förälder: Det är magiskt att få barn, men det är också skitjobbigt!

 

No tags 2

Lånat en miljon barnböcker

Skönt med långhelg. David jobbar så jag, lillafia och jycke sysselsätter oss här 🙂 Har varit på biblioteket och lånat ca en miljon böcker. Det brukar vara en rätt lagom och mysig utflykt. Och kul att komma hem med en hel hög nya böcker.

på biblioteket i sundbyberg

låna böcker

Boken om färger har vi lånat om och om och om och om igen. Tror det är dags att köpa den faktiskt. Får aldrig lämna tillbaka den och gör vi det lånas den genast om. Rolig bok om färger där barnet får vara med och ”måla”, blanda och se vad som händer om man kladdar med olika färger. Kan visa någon dag.

Nu vankas det barnkalas här! Ska slå in paket, lämna in vovve hos hundvakt och åka och köpa till en grej.

Hoppas ni har en skön långhelg om ni också är lediga! ♥

No tags 0

Fredagslista

VECKANS BÄSTA

I onsdags blev jag invald som vice ordförande i Influencers of Sweden, Sverigs branschorganisation för social media influencers! Ordförande är Clara Lidström, UnderbaraClara, ledamöterna Linda HörnfeldtVD i föreningen, och Sara Rönne med bloggen Träningsglädje. Jätteroligt och jag är så glad att jag fick förtroendet att vara med och driva arbetet i föreningen framåt.

VECKANS UTMANING

Jag har slitit mitt hår (inte bokstavligt talat) för att försöka hantera litens självständighetsfas och stark (jättestark) egen vilja. Och jag försöker verkligen. Om och om igen. På flera sätt. Men det går ju inte alltid. Och inte hur länge som helst. Är det kallt kan man inte gå ut typ naken (!). Mitt uppe på en kulle på en lekplats ställde vi oss när jag verkligen inte orkade mer, när humöret tokrasade. Jag tog barn och typ hundra kassar, en hund i långt koppel och försökte kämpa mig tillbaka till bilen för att åka hem. Som att ställa sig mitt på en scen och visa upp hur ser det ut när alla pedagogiska, lugna sätt är testade och man visar sitt mindre charmiga jag.

Det slutade tack och lov lyckligt. Tårarna torkades och det blev lek i parken. Men som mamma känns det inte roligt.. Jag försökte allt jag kunde för att få det bra och inombords var jag fullständigt tömd. Det där konflikten ligger som en tung sten i mig, trots att jag vet att det kan bli såhär och att det är helt ok att inte alltid orka. Det blev desto fler kramar på kvällen. Och jag gick ock la mig tidigt 😉

VECKANS FRAMÅTBLICK

Davids högsäsong har börjat så nu är det mycket jobb med konserter och annat som hör sommaren till. Lillfia och jag ska på kusinernas kalas och så tar vi nog en sväng ut till mormor för att hänga på hennes tomt. Den plats jag var less på som tonåring och mest ville fly ifrån har jag börjat upptäcka igen som en fantastiskt bra plats för oss som barnfamilj.
Tänka sig 😉

JUST NU

Ska förbereda mig för en intervju om mingel och vad man kan göra om man tycker att det där med mingel och nya människor är lite obekvämt. Det kommer komma bra tips inför sommarens fester!

VECKANS VISSTE DU ATT

Jag läste ett bra inlägg hos Sofia Brolin, Hilda of Sweden, igår om valens möjligheter och begränsningar.
Hon skriver om valmöjligheternas paradox, att alla dessa val vi ställs inför dagligen dels tar en massa energi och kan göra oss väldigt trötta. Vi ställs inför enormt många val idag, allt ifrån vad vi ska göra med livet, till vilken sylt vi ska välja i sylthyllan. Psykologen Barry Schwartz berättar i en film hon länkar till där, att många alternativ tenderar att göra oss osäkra och mindre nöjda med vårt slutliga val. Låter det intressant, tips tips, in och läs!

 

Hoppas du haft en fin vecka!

No tags 0

Citerad i Ångestpodden

Hörde att jag blev citerad i Ångestpodden som har 100.000 lyssnare! Kul! Det är precis det här jag vill, att psykologin ska komma ut och göra nytta. Poddavsnittet handlar om självkritik och de citerar mig från inlägget ”Varför är det så svårt att vara snäll mot sig själv?”. Det är ett av mina mest lästa inlägg och har läsare varje dag genom att folk googlar på självkänsla, självkritik och om varför det är så svårt att vara så snäll mot sig själv.

”Faktum är att man i studier av hjärnan har sett att hjärnan reagerar på självkritik som om
vi blev kritiserade utifrån. Och det är något som hjärnan och därmed också kroppen uppfattar
som ett hot. Hela du sätts alltså i ett stresstillstånd av din egen självkritik. Forskning visar också att när vi har medkänsla med oss själva och låter den inre rösten vara snäll – så mår vi bättre.”

 

Jag hoppas verkligen att deras avsnitt och det här inlägget om varför det är så svårt att vara snäll mot sig själv ska hjälpa många att bli mer snälla mot sig själva. Du är värd att vara snäll emot! ♥

Poddavsnitett heter Självkritikerna och jag citeras 21:36.
Vill du läsa hela inlägget om självkritik hos mig hittar du det här: Varför är det så svårt att vara snäll mot sig själv?

 

 

No tags 3
Most commented posts

Fredagslistan

september 30, 2016

Nu börjar jag med något nytt här i bloggen, nämligen fredagslistan. Jag har sett den hos ...

Psykologin om att presentera sig för andra

maj 24, 2016

Ja, då var bloggen igång. Och som för alla andra, oavsett om man bloggar eller ...

Lever du det liv du vill leva?

juli 20, 2016

Lever du det liv du vill leva? När jag ställde frågan "Vad vill du veta" ...