Varför läser vi bloggar egentligen?

Igår kastade jag ut frågan ”Varför läser ni bloggar?” i en facebookgrupp för andra bloggare. Jag är nyfiken och har helt enkelt gått och funderat på det de senaste dagarna. Vad är man ute efter när man går in på en blogg egentligen? Vad är jag själv ute efter när jag går in på andras bloggar?

När jag startade den här bloggen bestämde jag mig för att inte planera sönder den. Jag ville att den skulle vara personlig, naken, ärlig och skrivas med värme.

Jag planerar ju förstås och tänker på min röda tråd. Men jag kastar mig också ut för att testa mig fram. Hur är det att vara personlig; att blogga om sig själv och sin vardag? Hur är det att blogga som företag och få ut psykologin i det här formatet? Hur får man till balansen när man bygger det där personliga varumärket?

Bloggen är ju en typ av kommunikation – och kommunikation som socialt beteende intresserar mig. Kommunikation handlar om minst två parter och i bloggens fall är det ju bloggaren som vill berätta något samtidigt som hänsyn tas till en potentiell läsare. Vem ska läsa bloggen? Vem har jag framför mig när jag skriver? Vad vill hen läsa, titta på, veta?

Bloggare redigerar bilder, ändrar ljus, kontrast, mättnad. Vissa lägger rätt mycket tid på att få till snygga bilder. Kanske gör dem det för sin egen skull, för att de är kreativa och tycker om att skapa. Men det finns också en läsare. Och en bloggare vill att bilderna ska vara fina att titta på för den som går in på bloggen. Man vill skapa en plats där andra trivs.

På bussen, tunnelbanan, i väntan på något – så åker telefonerna upp. På jobbet efter lunchen, när energin börjar sina, smyger många sig in på Facebook, Instagram, bloggar. Hemma åker kanske datorn fram när vi slår oss ner efter en arbetsdag.

Och jag undrar; Vad är vi ute efter egentligen? Vad tror du?

2 Responses
 • Linnea Aurora
  juli 3, 2016

  En väldigt bra fråga som jag inte har något tillfredställande svar på- men jag själv tänker nog underhållning, nya perspektiv, ny förståelse för både andra människor och saker som händer i världen. (Måste vara säga att jag tycker att din blogg är väldigt bra förresten!)

  • paulina@gunnardo.se
   juli 4, 2016

   Det häftiga nu är att så många olika människor bloggar. Så man kan få ta del av lite allt möjligt. Underbart! 🙂
   Och tack så mycket! Vad roligt att höra att du tycker den är bra. Strävar mot att bloggen ska ge läsaren något. Skönt att få feedback:)

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *