Mobilberoende – Psykologin om varför det är så svårt att lägga ifrån sig mobilen

Såg just en mini-föreläsning med hjärnforskaren Katarina Gospic där hon förklarar varför det kan vara så svårt att lägga ifrån sig mobilen. Jag gissar att det är många som känner igen sig i det. Mobilen följer till och med in på toaletten (!) och man talar numer om att man kan bli mobilberoende. Studier visar att vi kollar på mobilen upp till 150 gånger per dag (! igen).

Googlar man på mobilberoende kan man hitta läsning om mobilmissbruk, tips på hur man blir av med det och larm om att problemet är så stort så det kan klassas som en folksjukdom. I skrivande stund plingar det faktiskt till i min mobil och det har kommit in ett mail som jag är sugen att titta på.

Katarina gör en intressant liknelse, och det är att de belöningar vår hjärna upplever sig få av att kolla mobilen är desamma som när vi känner oss älskade. Och att hjärnan upplever det på samma sätt som om vi får fysiskt ont när vi känner oss exkluderade av att de vi pratar med tittar ner i mobilen eller i sina datorer istället för att möta vår blick och visar att de lyssnar.

Intressant tycker jag! Man kan ju fundera över hur ofta vi egentligen är utan plingande ljud från mobiler om datorer.. Kika gärna och lämna gärna en kommentar med vilka tankar den här mini-föreläsningen väcker hos dig.

2 Responses
 • Beautiful Life
  januari 30, 2017

  Alltså jaaa! Vilket bra klipp! Hon satte verkligen ord på mycket saker jag själv tänkt på senaste tiden. Speciellt har jag märkt av att jag söker bekräftelse från mobilen om jag jobbar och är uttråkad! Blir så uppenbart att jag letar efter nåt att liva upp tristessen med.

  Idag åkte jag till gymmet utan mobilen, inspirerad från detta klipp! Tack för att du delade med dig!

  /Anna

  • paulina@gunnardo.se
   januari 30, 2017

   Ah va roligt att du blev inspirerad och stack iväg utan mobil! 🙂

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *