Tips: Gratis micro-lektioner om hur sömn påverkar din hälsa

Go kväll!

I skrivande stund sitter jag ruskigt trött och funderar på om jag ska ta tag i något att göra eller om jag ska gå och lägga mig tidigt ikväll. Det lutar åt att jag går och lägger mig faktiskt (Kors i taket! Jag som annars avskyr att gå och lägga mig). Och jag är inte ensam om att ha sovit för lite.

Forskning visar att vi sover allt mindre. Därför vill jag tipsa om en gratis mail-kurs, skapad av psykologen Lina Bodestad. Den innehåller 10 micro-lektioner om hur sömn, eller brist på den, påverkar din hälsa. Kursen tittar också närmare på en del myter om sömnens roll för hälsan, vår produktivitet och vårt välbefinnande. En del av dessa myter stämmer, andra inte.

Forskningen är överens om att tillräckligt med sömn behövs för att vi ska må bra både fysiskt och psykiskt. Trött vill ju ingen vara, men det är också så att sömnbrist tenderar att föra med sig irritation, mindre energi till sociala relationer och att man blir känsligare för kritik. Något som tas upp i kursen är att sömnbrist påverkar den främre delen av hjärnan, pre-frontal-cortex, som har en viktig roll för att vi ska kunna planera, fatta beslut och koncentrera oss. Så förutom att det kan bli allmänt otrevligt av att vi går runt med sömnbrist så fattar vi alltså sämre beslut, blir sämre på att planera och att koncentrera oss om vi sover för lite. Vi blir – bokstavligt talat – dumma i huvudet.

Och med dom avslutande orden stänger jag ner datorn och går och lägger mig. God natt!

Här hittar du kursen: Ladda på natten

 

6 Responses
 • Ekenäsliv
  januari 20, 2017

  Ok, det där är nog något för mig… För ärrligt så känner jag mig en aningens koko då o då… Å många gågner efter en period med dåligt med sömn…
  Ha en fin helg!
  Kram Anna

  • paulina@gunnardo.se
   januari 23, 2017

   Hehe, ja.. samma här 😉 Kram

 • Slow Living by Annika
  januari 23, 2017

  Åh så fint att du tar upp sömnens betydelse! Personligen har jag sovit för lite länge….var stressad och blev utmattad och nu försöker jag vända på detta. Tänk att vanor är så svåra att bryta…men åh, så underbart med en god natts sömn. det är inte för intet det kallas skönhetssömn!
  Kram

  • paulina@gunnardo.se
   januari 23, 2017

   Såg på insta att du signat upp dig på kursen 🙂 Nyfiken på hur du tyckte den var så du får gärna skriva några rader sen.

 • Emma Hällbacka
  januari 29, 2017

  Jag läste en bok nyligen där de pratade om att mindre sömn ger folk sämre omdöme, precis som alkhohol, och anledningen till att folk säger att de klarar sig på 5 timmars sömn är helt enkelt för att de tappat omdömet och inte inser hur sömndepriverade de är. Intressant tanke tycker jag 😀

  • paulina@gunnardo.se
   januari 29, 2017

   Haha, ja verkligen! Spontant skrattar jag åt det men stämmer det är det ju rätt tragiskt. Vad är det för bok?

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *