Tidig morgon och forskning om varför vi bryr oss mindre om varandra

Det är tidig morgon. Jag har klivit upp innan de andra, tänt vår lilla mini-julgran, gjort mig i ordning och åkt iväg för att vara på plats när dagen startar på förskolan där vi samlar in data till forskningsprojektet den här veckan.

Mornar som dessa, när jag ska äta för mig själv, brukar jag kika på Nyhetsmorgon via play och leta upp klipp jag tycker låter intressanta. Hittade det här från igår som handlar om varför vi bryr oss mindre om varandra.

Empati består av många olika saker, exempelvis att kunna ta en annan människas perspektiv och att ha medkänsla. Empatin är inte obegränsad vilket förstås kan bli problematiskt, de beror bland annat på vem den riktas emot och kan både slås på och slås av. Det positiva är att empatin kan tränas upp!

Det är Daniel Västfjäll, professor i kognitiv psykologi, som intervjuas i klippet och han berättar om sin forskning och ger tre tips på hur man kan öva upp sin empati. Har du 6 min och tycker det låter intressant (och kanske viktigt) så är ett tips att kolla in intervjun med honom.

Hoppas du får en fin dag!

Väntar på bussen tidig morgon

2 Responses
 • Ekenäsliv
  december 8, 2016

  Hoppas allt är fint med dig Paulina!
  Lyssnar på klippet nu… Är det verkligen sant..? Att vi bryr oss mindre om varandra?
  Usch vad ledsen jag blir 🙁
  Jag är hemma här resten av veckan för att vila upp mig lite…
  Ta hand om dig!
  Kram Anna

  • paulina@gunnardo.se
   december 8, 2016

   Ja, jag läste det i bloggen. Säger som din chef sa, klokt! En lärare jämförde det psykiska och fysiska en gång och sa att det var lika självklart att vara hemma några dagar och repa sig om man mår kasst psykiskt lika väl som man kan behöva det om det är fysiskt som vid en förkylning.

   Om jag inte minns helt fel så tror jag egentligen inte att dom sa något i klippet om att vi bryr oss mindre om varandra nu än förr utan snarare om varför vi i vissa situationer bryr oss mindre än andra gånger. Tex det där om att det blir ”för mycket” för vad vi klarar av att ta in och känna, att vi då begränsar oss och lixom ”stänger av”. Och att vi kan bry oss mindre om det exempelvis inte rör någon som står oss nära utan någon långt borta. Otroligt intressant forskning som jag är sååå sugen på att kika närmare på.

   Hoppas du kan vila riktigt bra nu. Klokt klokt klokt att du är hemma! Och jag tycker det är så bra att du berättar om det i bloggen, för kanske får det fler att känna att det är ok att stanna upp och bara vara hemma och låta kroppen och huvudet få komma igen.

   KRAM!!

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *