Svenskar sover allt mindre – är du en av dom?

Forskningen är överens om att sömn behövs för en god hälsa, för att vi ska må bra både fysiskt och psykiskt. Men forskning visar också att vi sover allt mindre. Att sova för lite, att ha svårt att somna eller att sova dåligt är vanliga problem idag. Och framförallt är det kvinnor mellan 30-50 år som får problem.

Sömnen kan påverkas av hur vi haft det under dagen. Oro och stress är den vanligaste orsaken till att personer uppger att de har en störd sömn eller sover för lite. För har det varit mycket stress och hög psykisk belastning kan faktiskt sömnen störas. Men det är också så att för lite sömn och dålig sömn i sin tur kan göra oss mer känsliga för stress och påverka hela vår vardag. Sömnen är viktig för återhämtningen och påverkar både biologiska och psykologiska funktioner i kroppen.

 

Mini-micro-powernap ala blunda på köksgolvet

Mini-micro-powernap ala blunda på köksgolvet

..Och här sitter jag och är svintrött. Under dotterns sommarlov hade jag tänkt jobba lite kvällstid i en takt som passade mig och min kropp. Men jag ska ärligt erkänna att jag den senaste veckan misslyckats rätt duktig med det. Jag är astrött. Läggningarna har blivit sena, några nätter har blivit störda av feber och så har jag suttit uppe sent för att jobba men också för att få en stund för mig själv. Och visst har vi hittat på massa skoj om dagarna, så helt upp och ner har dagarna inte blivit. Men nog hade jag mått betydligt bättre och haft bättre tålamod om jag sovit mer. Man tänker kanske inte på hur pass mycket sömnen betyder för oss förrän man har sovit dåligt eller på tok för lite.

Jag hade egentligen inte tänkt avrunda den här veckan med att knyta an till veckans tidigare inlägg utan tänkt skriva om något trevligt helg-relaterat. Men eftersom bloggen främst handlar om hur jag tänker kring psykologin i vardagen och jag sitter här och är astrött så fick det bli ett inlägg om sömnbrist och en uppmaning till er att sova gott och ge er kropp det den behöver.

Så det blev en vecka med kropp-och-knopp-inlägg, om att skapa vanor och om hälsa. Men det hänger ju ihop, det fysiska och det psykiska.
Hur tänker du kring det? Och sover du så pass mycket och bra som din kropp behöver?

Ta hand om dig! ♥

 

Blir underhållen av älskad tokunge

Blir underhållen av älskad tokunge

 

 

7 Responses
 • Clara, Bossbloggen
  augusti 6, 2016

  Jag blir bokstavligen talat dum i huvudet och socialt inkompetent om jag inte sover så mycket som jag behöver. Skitviktigt! Sen är det svårt att få ihop alltid och jag kan nästan få panik om jag måste gå upp innan jag sovit klart. Men då gäller det att komma ihåg att en klarar sig någon dag eller två med mindre sömn – så man inte stressar upp sig för det. Känns dock som en lyx man endast upplever om man inte har söta, sömnlösa småttingar hemma 😉

  • paulina@gunnardo.se
   augusti 6, 2016

   Haha, exakt så! Dum i huvudet och socialt inkompetent. Ganska tunga argument för att sova alltså 🙂

 • Beautiful Life
  augusti 7, 2016

  Sömn är en av de saker jag verkligen regelbundet försöker sätta högst på prioriteringslistan. När jag bodde i Sthlm och jobbade långa dagar så var det typ bara sömn och jobb som gällde i perioder för att orka och då prutade jag i stort sätt aldrig på sömnen. Försöker sova 7-8 timmar/natt, vilket verkar vara mycket om jag jämför med andra 😛

  Jag märker också tydligt så fort jag gör nåt nytt, känner mig lite stressad eller är uppe i varv när jag går och lägger mig. Igår jobbade jag till 22, även om jag lade mig vid halv tolv och läste innan jag somnade så har jag sovit oroligt och drömt massor inatt = jag vet att kroppen är uppe i varv alternativt lite stressad/pressad.

  Intressant med sömn, och även drömmar!

  /Anna

  • paulina@gunnardo.se
   augusti 7, 2016

   Låter klokt att prioritera sömnen! Det är något jag behöver bli bättre på. Tycker det är sjukt tråkigt att gå och lägga mig 🙂 Var tydligen nattuggla även som liten.

   Visst är det intressant med sömn och drömmar! Har ett inlägg om nedvarvning innan läggdags på g, so stay tuned 😉

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *