Stress och konflikter

Förra veckan skrev jag ett inlägg och frågade mig ”Kan konflikter vara givande?”. Vi har ju också pratat om stress och vikten av återhämtnings och jag tänkte binda ihop dessa ämnen och skriva om hur stress kan leda till onödiga konflikter och missförstånd.

 

Hur påverkas hjärnan av stress?

Visste du att när vi är stressade kan hjärnan uppfatta helt vardagliga stressfaktorer som om de vore livshotande? Det finns delar i hjärnan som arbetar för att vi vid fara för vår överlevnad ska kunna ta snabba beslut, vara redo att kämpa eller fly och se till att vi är uppmärksamma och vakna för att snabbt uppfatta potentiella hot. Och det kan ju vara skönt att veta att vi har en hjärna som är konstruerad så att vi ska kunna överleva trots hotfulla situationer. Och att ta snabba beslut låter ju inte heller så dumt.

Problemet idag är att vi stressar allt för ofta och allt för mycket. Hjärnan uppfattar då vardagliga stressfaktorer som livshotande. Hjärnan reagerar då som om vi var utsatta för fara för vår överlevnad, trots att våra vardagsproblem inte alls handlar om vår överlevnad.

 

Stress och konflikter

Det som händer när hjärnan uppfattar vardagliga stressfaktorer som livshotande är att vi blir mer misstänksamma och gör för snabba bedömningar av både personer och situationer. Det kan leda till ett svart-vitt-tänkande som innebär att vi läser av de vi möter som antingen onda eller goda, vänner eller fiender osv. Vi blir helt enkelt inte så nyanserade som vi borde vara.

I vårt moderna samhälle, i en kultur där kommunikationen är snabb, kan spontana tankar och känslor övergå i bedömingar om andra innan vi har lyssnat till vårt förnuft eller ställt nyfikna och undersökande frågor. Det kan naturligtvis orsaka en massa onödiga konflikter, både i privata relationer och på arbetsplatsen.

 

Reflektion tar tid

Människan är komplex och relationer är komplexa. Därför behöver vi har ett nyanserat och nyfiket förhållningssätt till andra människor för att vi ska må bra och för att relationer ska fungera. Det tar tid att reflektera och det tar tid att vara nyanserad och nyfiken i sitt förhållningssätt. Tänk vad många konflikter och missförstånd vi skulle kunna undvika om vi som individer och som samhälle tillät relationer och möten mellan människor att få mer tid och mer reflektion.

When angry, pause.

Vad tänker du om det här? Lämna gärna en kommentar.

5 Responses
 • Ekenäsliv
  juni 8, 2016

  Du är så otroligt klok Paulina!
  Önskar att vi haft tid att prata mer när vi sågs.
  Tycker att allt du skriver om är sååå otroligt intressant och spännande.
  Var på samtal idag och vi pratade mycket om just det du skriver om idag.
  Jag är engagerad i lite för många projekt och har i stort sett två parallella jobb.
  Mitt ordinarie arbete och så mitt jobb som patientföreträdare.
  Hur säger man nej och hur gör man det till något man brinner för och tycker är oerhört intressant?
  Men till slut tär det ju på en och an orkar inte hålla samma tempo hela tiden och leverera på topp, allt annat är ju inget alternativ liksom.
  Så han har lite att bita i min samtalsterapeut 😉
  Måste skoja lite till slut, för annars blir jag lite tokig 😉
  Kram Anna

  • paulina@gunnardo.se
   juni 9, 2016

   Jag hoppas vi får fler tillfällen att prata och att det finns mer tid då!
   Ja, det är tyvärr lätt att jobba för mycket när man gör något man älskar och brinner för. Men det är som du säger, man orkar inte hur mycket som helst, trots att man skulle vilja. Men det är bra att du är medveten om det! Du är på väg 🙂

   Håller med, man måste skoja 🙂 Jag satt hos min terapeut en gång och skrattade åt mig själv för att jag hörde hur knäppt mina tankar om mig själv och mina prestationer lät. Men vi är inte ensamma om det här.. det är så otroligt vanligt att jobba för mycket och ha för höga krav på sig själv. Men att vara medveten om sina tankar och känslor är verkligen a och o för att kunna göra något åt det. Heja dig! 🙂 Kram

 • FREEDOMtravel
  juni 10, 2016

  Det känns också som att man reagerar olika på konflikter. jag tycker att det är extremt jobbigt när stämningen blir hätsk. Då tycker andra att det bara var lite “upplivande diskussion”… 😉

  • paulina@gunnardo.se
   juni 11, 2016

   Verkligen! Det kan vara rätt olika vad man definierar som en konflikt och hur man upplever den. Värt ett inlägg om det med känner jag 😉

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *