Att utsätta sig själv för social kontroll

Lördagkväll. Jag hade tänkt slänga mig i soffan för att slappa eller skriva lite om jag hade energi kvar efter läggningen. Men istället blev jag i förmiddags inspirerad att träna och råkade utsätta mig själv för social kontroll utan att tänka på det – vilket resulterade i att jag känner att jag behöver genomföra passet nu. Det är nämligen så att min bloggkollega Clara Toll har börjat med något som hon kallar Lördagspasset vilket innebär att hon lägger upp hemmaträningspass med tjusiga instruktioner som är lätta att följa. Och vem går inte och kommenterar hennes inlägg om detta och skriver:

Lördagspasset

Och såklart svarar hon att jag ska berätta hur det gick. Plikttrogen som jag är känner jag ju nu att jag ska genomföra passet. Och nördig som jag är slogs jag av att jag hade utsatt mig själv för en sorts social kontroll.

Det är nämligen så att vi utövar det som på beteendevetar-språk kallas för social kontroll mot varandra, varje dag. I varje grupp, liten såväl som stor, finns normer och regler som vi följer för att inte stöta oss med varandra utan hålla sams och inte bli exkluderade. Det sitter djupt rotat i oss eftersom vi har ett grundläggande behov av tillhörighet. Vi kanske inte tänker på hur många normer och sociala regler vi följer varje dag och hur det påverkar oss – men vi gör det. Vi vill förstås också vara omtyckta och har vi lovat någon något så är chansen större att vi uppfyller de löften vi gett och lever som vi lär om vi har ögonen på oss (och fuskar oftare när ingen ser).

Nu ska det väl tilläggas att kvällens träningspass inte bara handlar om social kontroll och att jag är plikttrogen. Clara sa nämligen något väldigt viktigt i sitt svar; “Det förtjänar du efter en lång vecka”. Det fick mig att påminna mig om att, ja det gör jag, min kropp förtjänar ett träningspass ikväll. Särskilt efter mycket stillasittande och fikande. Jag vet att jag mår så mycket bättre när jag ger min kropp vad den behöver. Så tack, Clara!

(nu har jag inga bildbevis denna gång.. host 😉 Men ni får lita på mig och tänka på att det här är en ärlig blogg)

Önskar dig en fin kväll!

No tags 4
2 Responses
  • Clara
    juni 18, 2016

    Men vad kul! Grymt jobbat! Bildbevis behövs inte, istället tror jag på att du gjorde den investeringen 😉 Bra jobbat!

  • Beautiful Life
    juni 19, 2016

    Åh ja! Träningen ska ju vara någonting vi unnar oss och förtjänar! Sen om motivationen kommer från social kontroll eller någonting annat… 😛 *tummen upp*

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *