Smink + psykologi = ?

Ja, jag var ju med på en ekoutmaning förra veckan och så dök den här upp; en beautyutmaning!
Min första tanke var ..suck.. för att skriva ytligt om smink är of topic och inget jag har lust att göra. Funderade på hur jag på ett respektfullt sätt skulle tacka nej till utmaningen men så såg jag var Clara skrivit ”nyfiken på vad Paulina tänker om smink och psykologin runt om den”. Puh! Det här med smink och beauty fick en intressant och spännande vinkel som passar mig perfekt (Tack, Clara!).

Med psykologin kan man ju angripa precis vilket område som helst och smink och utseende är till väldigt väldigt stor del ett socialt beteende och jätteintressant enligt mig. Så det får bli en liten del ytligt om vad jag använder för produkter, lite personligt om varför jag sminkar mig och så förstås psykologin om smink och utseende. Nu kör vi!

När vi har ögonen på oss i vardagen är det som om vi går upp på en scen och blir betraktade. Vi försöker då kontrollera intrycken andra får av oss

Vad säger forskningen?

Dom allra flesta av oss är måna om vad andra tycker och tänker om oss vilket leder till att vi mer eller mindre försöker kontrollera andras intryck av oss. Det gör vi genom att ha koll på hur vi beter oss, vad vi säger, hur vi uttrycker oss och…ja, hur vi ser ut! Hur pass motiverade vi är att kontrollera intrycken andra får av oss varierar från en situation till en annan. Forskning visar att när vi upplever att vi har ”ögonen på oss och om det av någon anledning känns extra viktigt för oss att andra ska tycka om oss, ökar vår motivation att kontrollera intrycken. Vi blir då ännu mer noggranna med att ha koll på hur vi beter oss, hur vi uttrycker oss och hur vi ser ut.

Alla vill bli omtyckta, uppskattade och accepterade, det är ett grundläggande behov vi har. Och man kan se det lite som att vi kliver upp på en scen när vi möter människor, där vi blir sedda (vilket vi har behov av) men också bedömda. Tyvärr kan det vara så att motivationen att kontrollera andras intryck av oss beror på att vi känner oss otillräckliga, att vi är rädda för att andra ska upptäcka olika former av brister vi anser oss ha och att vi inte skulle bli uppmärksammade eller omtyckta precis så som vi är. Och ett sätt att ordna detta är förstås att använda sig av smink. Sad but true.

Så det kan vara bra att ta sig en funderare. Varför använder du smink? Känner du dig bekväm utan smink? Varför/Varför inte?

 

Visar upp sminket i beautyutmaningen

Hur är det i mitt fall, då?

Jag använder inte så mycket smink men jag använder det för att se fräschare ut. Och sanningen är den att jag avskyr att gå osminkad. Jag har funderat på det och det handlar helt enkelt om att jag vill kontrollera intrycken andra ska få av mig, även om det så bara handlar om att jag ser lite lite mer vaken ut. Jag är så pass ljus att även lite smink gör skillnad på mig. Oftast drar jag på mascara och ibland lägger jag på lite färg på mina ljusa ögonbryn (faktiskt efter att en make-up-artist tipsade mig om att markera mina i princip osynliga ögonbryn – något jag inte hade haft en tanke på tidigare).

Och ibland fuskar jag med en brun-utan-sol. Det stinker (!) men enligt mig kan vara värt det för att överhuvudtaget se frisk ut – det tycker dock inte min man. Men för mig gör det en sån enorm skillnad att vakna på morgonen och ha i alla fall LITE färg ansiktet.

närbild på mascarorna diorshow och UNE

På fransarna använder jag en ekologisk mascara från UNE. Till vardags har jag färgen brun eftersom jag mest vill ”fräscha upp”. De gånger jag vill piffa till mig lite använder jag en svart vattenfast mascara från Dior. Vet jag med mig att det ska finns en kamera på plats som kan fånga mitt lilla nylle på bild, som när jag spelar in en föreläsning, då drar jag ibland på lite transparent glansabsorberande kompaktpuder för att få bort glansen i pannan som kan vara ganska o-charmig på bild.

hej hej i spegeln

makeupstore

hej hej

Hur är det för dig? Varför använder du smink? Känner du dig bekväm utan smink? Varför/Varför inte?

 

4 Responses
 • Ekenäsliv
  oktober 25, 2016

  Hej Paulina!
  Alltid lika intressant att läsa dina inlägg och psykologi finns verkligen i allt.
  Ja, jag sminkar mig. Ibland mer ibland mindre, men aldrig utan min mascara.
  Som igår när jag klev upp efter en natts migränanfall… Ingen rolig syn i spegeln.
  Då blir det definitivt mer av makeupen för att dölja spåren. Ibland undrar jag varför, för ibland kanske man ska visa att man inte mår så bra..?
  MEN, sen blev vi ju hemma ändå eftersom min juvel är sjuk.
  Det som stressar mig nu är att när hon fyller 12 i januari ska hon ju klara sig själv när hon blir sjuk… känns inte bra alls faktiskt.
  Men nu är nu och nu ligger hon i soffan och jag gör vad jag kan för att pyssla om henne.

  Just det… I vanliga fall sminkar jag mig för att jag tycker helt enkelt att jag ser fräschare ut då.
  Sen rent generellt så gör ju en solbränna att man ser väldigt mycket piggare ut. Nu vågar jag inte använda brun-utan-sol längre, min läkare säger att jag inte bör så då vågar jag ju inte. Vet inte vad som är farligt med det, men det är väl snarare min extremt känsliga hy då.

  Kram Anna

  • paulina@gunnardo.se
   oktober 25, 2016

   å ne fy, d låter inte roligt att inte längre få vara hemma och ta hand om sin skatt =(
   Skönt att du kan vara hemma nu och pyssla om henne <3

   Hm..det där med att din läkare avråder dig att använda brun-utan-sol.. skulle vilja veta mer om det. Får bli till att googla nu. Jag tycker det är så skönt att kunna smeta på lite sånt och se piggare ut utan att behöva lägga på smink. Men om det inte är bra så vete sjutton...

 • Clara Toll
  oktober 25, 2016

  Tack för minilektionen! Alltid lika intressant! 🙂

  • paulina@gunnardo.se
   oktober 25, 2016

   Tack själv för utmaningen! 😉

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *