Sitter i köket och försöker hitta fokus. Morgonen började bra. Vi vaknade kl. 06, åt frukost i lugn och ro, lämnade på förskolan. Jag gjorde kaffe, satte mig ner vid köksbordet med datorn, knäppte en bild och la upp på Instagram och satte igång med dagens sysslor. Men så började tankarna snurra och jag fick tusen saker i huvudet. Mobilen plingar för att det ramlar in mail, jag får uppdateringar om kvällens möte, jag ser min to-do-list (som visserligen ser väldigt spännande ut med allt roligt jag har på gång) osv. Gick från att känna ett skönt flow till att känna mig superstressad för allt som behöver göras och allt jag är så sjukt sugen på att sätta igång med.

Har ni tänkt på att vi lever i en kultur som ser väldigt positivt på att man har ”många bollar i luften”? Och en kultur där vi ständigt är uppkopplade och det plingar i mobilen stup i kvarten och man har hundra flikar öppna samtidigt. Faktum är att multitasking, när det går hyfsat bra, kan öka vår känsla av tillfredställelse. Men faktum är också att vi blir mindre produktiva och att multitasking inte alls är bra för hjärnan.

Hjärnan är faktiskt inte designad för att multiaska. Ni har säkert hört att det är dåligt att prata i telefonen när man kör bil? Det finns studier gjorda på hjärnan som visar att när vi pratar i telefonen så minskar aktiviteten i den del av hjärnan som hanterar synintryck (dåligt när man kör bil). När vi multitaskar och försöker göra flera saker samtidigt får hjärnan konstant växla mellan de olika uppgifterna som du har tagit dig an, snarare än att arbeta med dem samtidigt. Det tar så mycket energi! Nä, nu ska jag ta ett djupt andetag och fokusera på en sak i taget.

 

Önskar dig en fin dag. Var rädd om dig <3

IMG_5252

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Svar: Åh nä! Det har jag nog faktiskt inte skrivit om – så superbra förslag! Skrivs upp bums! <3
    O på frågan om fika! Absolut om det är i butiken?! Jobbar hela dagarna – så under öppettider och i butiken är jag sjukt flexibel (jobbar igen någon annan gång bara =)) – bara att dyka in så fikar vi! Vill du komma förbi? Hoppas!

  2. Spännande! Tycker själv att jag slappnar av och kan fokusera på just samtal och sånt när jag kör bil. Då låter jag tanken vara med i samtalet, även om jag fokuserar helt på vägen. Oftast då folk upplever att jag är bäst att prata med också… 😉 Men finns väl undantag till allt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *