Planering, prioritering och om att ha sitt ”Varför”

Efter att ha lagt upp inlägget ”Vad vill du veta?” har jag fått in flera intressanta frågeställningar som jag ska hugga tag i och skriva om. En del hörde av sig med frågor av mer personlig karaktär, andra ville ha tips som rörde deras yrkesroll. Jätteroligt tycker jag som älskar att se människor utvecklas och se hur psykologin kan användas i vardagen.

Den här veckan har verkligen gått i planeringens tecken. Jag ska bland annat planera in när jag ska svara på de frågor som kommit in, ta fram föreläsningar till ett mentorskapsprogram som ska starta snart, skriva ihop ett gäng gästbloggsinlägg och när jag ska sätta mig med en annan föreläsning som jag hoppas att jag ska hålla i höst. Men tyvärr har det också hänt en del oförutsedda och jobbiga grejer som tar tid och energi – och som måste få göra det.

När oförutsedda och jobbiga grejer händer som måste få rum är det lätt att stressen ökar för att man försöker hinna med både sina vanliga vardagssysslor och det där andra. Då är det extra viktigt att ha tänkt igenom vilka värderingar som ligger till grund för det man gör och vad som är viktigast – istället för att springa på och kanske tappa fokus på vägen. Det finns liksom inga facit i livet. Det går inte att i förväg ta reda på hur den kommande tiden ska se ut. Livet händer. Med allt vad det innebär.

Och mitt i planerandet tänkte jag att det ju handlar lika mycket om att göra prioriteringar. Att påminna sig om varför man gör det man gör och att prioritera och planera därefter. Att prioritera är att planera för att behålla fokus på det man anser viktigt och värdefullt, det som fyller ens liv med mening. Det som är kärnan i det man gör.

Och anledningen till att jag gör det jag gör är ju för att jag har en önskan om att vi ska bli bättre på att lyssna inåt och att lyssna utåt, att vi ska bli bättre på att förstå oss själva och att förstå andra – hur vi kommunicerar, påverkar andra och hur vi påverkas av andra.

Och det här blir mitt sätt att lyssna inåt, lyssna in varför jag gör det jag gör och att prioritera och planera därefter.

Har du ditt varför? Och påverkar det hur du prioriterar?

2 Responses
 • Beautiful Life
  juni 16, 2016

  Åh, märker hur mycket jag älskar att planera och ha en plan, blev nästan pirrig i magen av det andra stycken. Som du också skriver så kommer ju saker ibland emellan sin planering som behöver prioriteras före. Jag har ibland lite svårt att ta planeringen till handling, även om jag har ett tydligt varför (eller också är det inte tillräckligt tydligt :P). Just nu är mitt mål att få igång min verksamhet, eftersom jag sagt upp mig så är det blandade känslor av frihet och sommarlov med en liten stress om jag ska lyckas. I allt det så prioriterar jag också att få ordning på farföräldrarnas hus som jag planerar att flytta in i. Helt klart en berg-och-dalbana med mycket lycka över att vara här på landet och vara mer fri än jag varit tidigare, blandat med mycket känslor och minnen kring det förgångna och lite stress över ekonomi.

  Försöker fråga mig hur jag vill att livet ska se ut de dagarna det känns extra tungt och finna utrymme att bearbeta känslorna som dyker upp. Meditation och yoga varje morgon hjälper att fokusera. Och så har jag gett mi på att jobba lite utanför min bekvämlighetsbox med varianter på frigörande dans och skrika i kuddar, haha.

  Som jag sagt tidigare, glad att jag hittat hit och ser fram emot framtida inlägg 😀
  Ha en härlig dag!
  Hälsningar
  Anna

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *