Ladda batterierna

Slagit mig ner i köket, dottern sover och jag ska avrunda den här helgen. Helgen har spenderats utomhus, underbart! Jag har tidigare haft svårt för att koppla av och sluta tänka på jobb och allt jag vill och tycker att jag ”borde” göra. Att stanna upp har tidigare snarare kunnat vara frustrerande. Vilan och ledigheten har störts av tankar på sådant jag ”borde” göra istället. Och jag ska erkänna att jag stundvis har haft sådana tankar den här helgen, men inte alls lika mycket som förr och jag har påmint mig om hur viktigt och skönt det är att släppa på mina egna krav. Stunder av återhämtning behöver få rum för att jag ska fungera och må som allra bäst. Så den här helgen har jag njutit och laddat batterierna!

I fredags skrev jag om vikten av återhämtning och om att de stressrelaterade sjukskrivningarna inte bara ökat de senaste åren utan att stress numer är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Du kan läsa det inlägget här: There is no wifi in the forest but you will find a better connection

Och allt fler upplever sig ”trötta” idag. Och då talar jag inte bara om fysisk trötthet, utan mental trötthet. Många känner att de ”tömt batterierna”, man är trött och kan till och med ha svårt att tänka. Även nedstämdhet som en del av tröttheten är vanligt.
Arbete kräver vila. Hur ens behov av vila och återhämtning ser ut beror på flera saker, bland annat hur hög belastning man har från arbete och privatliv. Och hur lång tid det tar innan man varvat ner beror också på hur stressad man varit innan ledigheten och hur lång tid det tar för det stressfysiologiska system att varva ner. Men det viktigaste är att man just har varvat ner och återhämtat sig innan nästa utmaning sätter igång. Om vi har laddat batterierna är vi mindre sårbara för utmaningar både på jobbet och i privata relationer.

Så i helgen har jag njutit! Jag har påtat i jorden och samlat massor av energi. Veckan som kommer innebär flera roliga möten och jag är så otroligt peppad!

Hur har du haft det? Har du vilat upp dig den här långhelgen?

 

sommarblommor

2 Responses

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *