Kan konflikter vara givande?

Till att börja med: Hej! 🙂 Så galet skönt med fint väder! Älskar att kunna sitta ute och jobba i solen. Min dag har och kommer fortsätta ägnas åt konflikter. Härligt ämne, va?

Jag var på ett seminarium i morse om samarbete och konflikthantering och hörde då en kvinna som sa ”Jag älskar konflikter”. Och även om jag blev lite tveksam till om jag kunde hålla med så måste jag säga att jag tycker att konflikter är himla spännande! Det är tråkigt och jobbigt, särskilt när man står mitt upp i det, men jag älskar när konflikter blir konstruktiva och till och med givande. Konflikter har faktiskt potentialen att föra människor närmare varandra och närmare sig själva – om man blir bättre på att förstå konflikter och att förstå signalerna från sig själv och den man är i konflikt med.

Du har garanterat hamnat i konflikter både i nära relationer och på jobbet. Tyvärr är det lätt hänt att konflikter eskalerar och till slut låser sig och att man känner att man inte kommer någon vart. Konflikter kan ytligt sett handla om sakfrågor men till stor del handlar konflikter om underliggande behov och viljor som man inte känner blir tillgodosedda. Det kan handla om värderingar eller om sår och erfarenheter sedan tidigare som präglar den nuvarande situationen. Och när en konflikt eskalerat kan det vara så oerhört svårt att begripa vad som rör sig i den andre personens inre. Varför är hen så upprörd? Eller varför stoppar hen huvudet i sanden? Varför blir det en konflikt överhuvudtaget? Och hur mår jag själv egentligen, vad är det för tankar och känslor som rör sig i mitt eget inre?

Konflikter råkar vara en naturlig del av relationer och något som är värt att lära sig lite om. Var nyfiken, våga skrapa lite på ytan och se vad som finns där bakom de där ytliga sakfrågorna.

Nu ska jag ta en kaffe, njuta av solen och grotta ner mig i psykologin om konflikter. Så småningom ska jag fylla på med en mer djupgående artikel om konflikter och konflikthantering på startsidan. Där finns artiklar om bland annat social kompetens, om konsten att lyssna och att förstå ordlös kommunikation. Ta dig gärna en titt här om det låter intressant: Paulina Gunnardo Startsida

Men inför mitt fortsatta skrivande är jag nyfiken på hur du ser på det. Hur tänker du om bakomliggande behov i konflikter? Är det något du brukar tänka på när du står mitt i en konflikt?

 

6 Responses
 • Jessica
  maj 31, 2016

  Du är så klok kvinna!! Fantastiskt bra initiativ att starta blogg?

  • paulina@gunnardo.se
   maj 31, 2016

   Fina Jessica 🙂 Tack! <3

 • Anna Fernmo
  maj 31, 2016

  Men alltså HUR spännande ska det inte bli att följa dig?! Har också pluggat till beteendevetare (inriktning sociolog) men driver nu en e-handel och är nybliven företagare. Man saknar ju mina sociologiska rötter och får så mycket energi av dina tankar. En gång i tiden var min dröm att forska 🙂 Ny följare är jag iallafall! ??

  • paulina@gunnardo.se
   maj 31, 2016

   Å vad glad jag blir! 🙂 Kul med en beteendevetare som också kan ge sina reflektioner på inläggen! Såg din blogg nu, fin och massa bra tips som passar mig. Vill också ha eko och tänka hållbart så din blogg läggs till i min läs-lista nu 🙂

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *