Höstmörker och nedstämdhet

Läs gärna: Så lindrar du trötthet i höst

Har ni tänkt på hur mörkt det har börjat bli nu på kvällarna? Hösten är min favoritårstid men jag vet att det är vanligt med både nedstämdhet och trötthet nu när höstmörkret kryper sig på och de ljusa timmarna blir allt färre. Det finns till och med något som kallas för årstidsbunden depression.

Varför bristen på ljus kan påverka oss så vi blir nedstämda och mer trötta än vanligt vet man inte. Men det finns en del hypoteser och teorier kring det. Mörker och ljus går in genom ögonen och vidare som signaler till hjärnan där utsöndringen av olika hormoner påverkas. Dessa hormoner påverkar i sin tur bland annat sinnesstämning och hjärnans uppfattning av om det är dag eller natt, om vi ska känna oss trötta för att sova eller pigga och alerta.

Vi påverkas olika mycket och för en del personer kan den mörka tiden på året påverka upplevelsen av hela livskvaliteten. Inte så konstigt att många tycker att det är jobbigt när hösten och mörkret kommer..

höstmörker
Så varför inte vara ute i god tid innan den mörkaste perioden är här med lite tips på vad man kan göra för att lindra besvären eller undvika dem helt? Jag har skrivit ihop en lista med några tips till er, ni hittar den här.

Själv älskar jag ju hösten! Var ute på två skogspromenader igår med hunden och på kvällen tändes alla ljus jag kunde hitta. Hög mysfaktor!

Hur är det för dig? Påverkas du av den mörka årstiden?

No tags 2

No Comments Yet.

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *