Helga vilodagen

Jag har funderat mycket kring vila; Är vila återhämtning, uppladdning eller ett sätt att leva?

Jag tänker att “vila” kan vara flera olika saker, som uppladdning och återhämtning. Och att när alla de där olika sätten att vila som vi har behov av får en självklar plats i våra liv så blir det ett sätt att leva.

Två av världens största religioner, Kristendomen och Judendomen, ser vilan som något som skapats av Gud, en Gud som skapade en helt egen dag för vila. I dessa två religioner är vilan något stort och viktigt, så stort och viktigt att det till och med är något heligt – som ska hållas just heligt – och alltså ingen liten parentes i tron eller sättet att leva. Vilodagen ses som en välsignelse.

Och jag tänker, att oavsett om man är troende eller inte så är det inte så dumt att bejaka den där vilodagen. Kanske till och med helga vilodagen? Att se till att det finns utrymme för vila regelbundet och att det ska få en lika självklar plats under veckan som allting annat vi gör. Så att vilan inte bara blir den ena eller det andra sortens vila, något som blir en parentes eller något vi flyr till, kanske till och med motvilligt, när det blir “för mycket”.

 

Vad väcker det för tankar hos dig?

 

6 Responses
 • Ekenäsliv
  oktober 16, 2016

  Jag tänker att det är så sunt… sitter vid datorn och läser lite bloggar, som är lite avkoppling för mig..
  Bakom mig står en bäddsoffa och där ligger min skatt och läser hästtidningar…
  I köket står min man o lagar potatis- och purjolökssoppa… Jag har just fått ett litet glas vitt och jag mår fint så.
  Avslappnad och känner att så här ska det vara oftare… <3
  Ha en fin kväll!
  Kram Anna

  • paulina@gunnardo.se
   oktober 20, 2016

   Låter härligt! 🙂

 • Stjärnklart
  oktober 16, 2016

  För mig är vila nästan som en typ av meditation. Att saker och ting bara får vara som de är – lite stökigt hemma, mail som inte är skickat etc.. och att tiden grå rinna iväg utan att det gör något – det får ta två timmar att äta frukost, eller vad det nu kan vara som tar lite extra tid än vanligt.
  Men eftersom jag vanligtvis är väldigt tidseffektivt av mig kan jag ibland få dåligt samvete av att jag “slösar bort” så mycket tid, och att jag inte “tar tag i” det som behöver göras.
  Men som du skriver Paulina så är ju vila något att beakta, lika mycket som något annat i livet vill jag säga. Det är viktigt att vila och samla energi för att senare ta nya kraft-tag!
  Denna söndag har varit just en sådan dag. Ingen särskilt är gjort, men mycket kärlek, god mat och mycket vila <3 Länge leve vilan!

  • paulina@gunnardo.se
   oktober 20, 2016

   Känner igen den där tanken att man “slösar bort tid” när man i själva verket vilar och gör något man behöver, som när frukosten får extra tid. Och det är så befriande när man blir fri från den där tanken och verkligen verkligen kan vila. Länge leve vilan! 😉

 • Moa
  oktober 22, 2016

  Jag tror vila är jätteviktig och att om man får in det som en naturlig och regelbunden del i sin vardag så är det en stor vinst. Vilan borde inte bara vara något man tar sig när det blivit för mycket eller något man har lite dåligt samvete för i bakhuvudet. Den borde, som du skriver, ha en lika självklar plats som allt annat 🙂

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *