Ge dig själv en positiv start på veckan

Dags för en ny arbetsvecka och för mig innebär det bland annat första dagen på nya jobbet (som jag kommer att ha jämte det egna företaget), vilket känns jätteroligt! Och nu när vi startar upp en ny vecka tänkte jag att det kunde sitta fint att dela med mig av hur man kan ge sig själv en positiv start på veckan genom att komma ur prestationsfällan – som jag vet att många sitter i.

I fredags berättade jag att jag har rätt höga krav på mig själv och att jag måste öva på att vara nöjd med mina prestationer. Ändå arbetar jag med det jag älskar. Och så kan det vara, att de områden där vi har vår passion också kan bli de områden där vi vill prestera som allra bäst. Dessvärre är det vanligt att ha orimliga krav på vad man ska kunna prestera. Men eftersom livet tack och lov handlar om så mycket mer än prestationer och måsten så jag tänkte dela med mig av ett av de många tips som finns för att komma ur den här prestationsfällan och hur man istället kan fokusera på det som ger glädje. Det är något jag själv använder för att få tankarna och känslorna på rätt bana.

 

prestationskrav

 

Rikta uppmärksamheten – glädje eller prestation som drivkraft?

Att rikta uppmärksamheten mot att ha glädje istället för krav på prestation som drivkraft påverkar våra tankar och känslor, som i sin tur påverkar vår upplevelse av det vi gör och de beslut vi tar.

Tips: Fundera på något du har framför dig som innebär en prestation. Skriv sedan ner om och i så fall hur du kan finna glädje i det du ska göra och rikta ditt fokus på det.

 

Såhär ser det ut för mig den här veckan:

 • Nytt jobb som forskningsassistent:
  Jag ska läsa in mig mer i det forskningsprojekt där jag kommer arbeta som forskningsassistent och självklart vill jag göra bra ifrån mig. Jag vill ha koll på läget och känna att jag kan bidra. Istället för att fokusera på hur jag måste prestera ska jag ha fokus på att jag får jobba med det jag älskar och att jag får lära mig ännu mer om det som fascinerar mig allra mest!
 • Jobba vidare med det egna företaget och sajten om barns utveckling och föräldraskap:
  Här finns det förstås också en hel del prestationsfällor, som jag tror att det alltid gör när man startar eget, bloggar eller arbetar med något där man på något sätt ger av sig själv. Man vill ju att det man gör ska vara till nytta och bli omtyckt. Jag ska förstås göra bra ifrån mig men mitt fokus ligger på hur glad jag är att få skriva en massa läsvärda och lärorika artiklar, intervjua intressanta människor, utöka mitt nätverk och att få se hur psykologin kan användas i människors vardag.

 

Hur ser det ut för dig? Vad har du framför dig och vad gör dig glad?

 

No tags 0
9 Responses
 • Ekenäsliv
  augusti 15, 2016

  Hej Paulina!
  Det måste ha varit ödets makter eller nått som gjorde att våra vägar korsades där i maj 🙂
  Du ger mig såååå många bra tips och en hint om att nu “måste jag ta mig tid att relektera och inte bara köra på”…
  Vi har en hel del framför oss med trevliga träffar med vänner och kollegor, det ska bli väldigt kul.
  På jobbet inväntar vi att studenterna ska börja, så just nu är det lite “lugnet före stormen” 😉
  Men jag ska tänka på detta när det börjar hetta till ordentligt.
  Sen har jag drömmar o visioner som jag VILL ta tag i, men jag har svårt att prioritera bort saker för att hinna…
  Jag har tex länge velat skriva en bok, för att liksom få ner allt som hänt på något vis… både för min och min dotters skull.
  Ha nu en fin måndag och Lycka till på nya jobbet!
  Kram Anna

  • paulina@gunnardo.se
   augusti 15, 2016

   Ja, vem vet, det är inte omöjligt att ödets makter gjorde att våra vägar korsades 🙂

   Vad glad jag blir att höra att tipsen kommer till användning! Jag använder som sagt dom tips jag ger lika mycket själv, lätt hänt att man kör på i gamla hjulspår annars och himla bra att kunna påminna sig om att man kan rikta om sitt fokus.
   Spännande med boken! Har du berättat något om den i bloggen? Inte läst något om det hittills och såg inget i kategorierna. Blir så himla nyfiken! 🙂

   • Ekenäsliv
    augusti 16, 2016

    Heeej!
    Nej, jag får inget mail om att du svarat på min kommentar… Å jag är dålig på att gå tillbaka o kolla faktiskt.
    Så tack för att du skrev hos mig det igår:)

    Boken… Jag har kanske nämt det nån gång att jag vill göra det… Gick tom en skrivarkurs för typ 1,5 år sedan. Men så kommer jag liksom inte till skott. Det skulle bara på något vis vara skönt att få allt ur systemet en gång för alla. Allt som hände när jag blev mamma, sveket och hur jag bröts ner och mådde dåligt. Kort därefter blev jag sjuk i leukemi. Kanske inte konstigt att jag sen då fick utmattningssymptom… Så det är liksom för min skull, att få ut det och för min dotters skull om vad som hände.
    Min tröskel är att jag liksom inte finner tiden.. Tid har vi ju alla, det är bara att jag har problem att fördela den ibland.
    Tack för att du visar intresse!

    • paulina@gunnardo.se
     augusti 17, 2016

     Intressant. Nej, jag tycker inte att det låter konstigt att du fick utmattningssymptom. Inga lätta grejer du verkar gått igenom.. Troligtvis inget du är ensam om tyvärr. Tror du skulle skriva en värdefull bok, det brukar vara värdefullt att läsa om andra som gått igenom tuffa saker och att få hjälp att se på det med nya perspektiv.

     Skönt att du kommit igenom leukemi-behandlingen!!! <3 Vidriga, vidriga sjukdom, som tack och lov blir bekämpad med en massa ny forskning och nya mediciner.

     Hoppas du finner tiden att skriva någon gång. Jag kommer köpa den boken.

 • Jessica
  augusti 15, 2016

  Vad spännande med nytt jobb! Jag har nog inget direkt spännande för mig i veckan men ser fram emot den ändå 🙂

  • paulina@gunnardo.se
   augusti 15, 2016

   Tumme upp för det 🙂

 • Clara Toll
  augusti 19, 2016

  Det ska bli så spännande att följa dig i din resa! Jag har en hel del saker jag ska börja jobba med nu under hösten, som är både läskiga och väldigt roliga! Mest ser jag dock fram emot att börja läsa på universitetet igen och lära mig nya saker…. Personlig utveckling at its best!

  • paulina@gunnardo.se
   augusti 19, 2016

   Detsamma, Clara 🙂 Vad ska du börja läsa för något?

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *