Fredagslistan 4 november och ny rubrik

Hej på er och hej November!

Den här fredagslistan innebär ju att jag blickar tillbaka på veckan. Sent igårkväll satt jag med sprängande huvudvärk och hosta, drog handen över pannan och med en trött suck öppnade kalendern och tänkte “Jadu.. vad har jag gjort i veckan egentligen?”. Jag har verkligen farit runt på stan den här veckan.

Det är inte så dumt att göra en liten tillbakablick då och då för att stämma av lite; Vad har hänt? Vad har varit bra? Vad har varit utmanande? Och att sedan blicka framåt; Vad ligger framför mig? Vad tar jag med mig från veckan som varit, vad har jag lärt mig? Och den där sista frågan kommer få följa med i fortsättningen och jag hoppas den ska inspirera även dig att fundera över vad du har lärt dig av det som varit under veckan som gått. Så då kör vi. Här är min fredagslista. Berättade gärna hur din vecka varit, jag är nyfiken!

 

VECKANS BÄSTA:

Att jag sökt mentorer och bollplank för de områden jag vill växa i och att det är flera som har nappat! Det gör mig så otroligt glad när människor stöttar och hjälper varandra att växa och utvecklas! Alla har något att bidra med och att hitta sina styrkor man kan ge vidare av och att våga be om hjälp inom områden man vill stärkas i är guld värt för alla!

TILLBAKABLICK:

I veckan har det hänt grejer i vanlig ordning. Veckan inleddes med releasefesten av Sveriges branschorganisation för influensers, nämligen “Influencers of Sweden“. Jag har varit på möte med Jessica för att ta fram utbildningsmaterial om barns rättigheter och varit i min kyrka för att diskutera ideellt engagemang i barnverksamheten där, vilket känns jättekul! Varit ute på förskolor för att samla in data till forskningsprojektet och fått en del jobb gjort hemifrån också. Blandad kompott men med en tydlig röd tråd.

releasen av Sverigs branschorganisation för Influensers "Influensers of Sweden"

Foto: Alma Bengtsson

VECKANS UTMANING:

David har varit bortrest vilket i vanlig ordning innebär mindre arbetstids för mig och att jag måste påminna mig själv om att sänka kraven och förväntningarna på vad jag ska hinna och orka med. Lyssna inåt, lyssna inåt, lyssna inåt och tänk igenom vad som känns viktigt och värdefullt. Välja, välja bort. Det är rätt vanligt att man underskattar hur mycket tid och energi en arbetsuppgift ska ta och att man därmed blir för tidsoptimistisk. Det kallas Planning fallacy och om det berättar jag i “veckans visste-du-att” längre ner.

VAD JAG HAR LÄRT MIG:

Att våga säg nej – till mig själv. Att välja och att välja bort. Och ytterligare en grej som kommer i veckans-visste-du-att.

FRAMÅTBLICK:

Eftersom jag bokstavligen farit runt på stan längtar jag nu efter att få mer arbetsro. Jag kommer åka på en del möten även nästa vecka men det ska bli skönt att få sitta ner en längre stund på en arbetsuppgift och verkligen få gå in i den.

VECKANS VISSTE-DU-ATT:

Det där knepiga med att man springer till bussen trots att man sedan länge vet när man måste gå hemifrån för att hinna eller att man sitter in i det sista med en deadline trots att man gjort det så många gånger förut och borde veta bättre – detta knepiga, det har ett namn; Planning fallacy!

Planning fallacy är namnet på fenomenet att vi trots erfarenheter tenderar att överskatta och vara lite väl optimistiska med vad vi ska hinna med och att vi underskattar den energi något tar. Just därför är det vanligt att människor sitter in i det sista med en deadline eller springer till bussen med andan i halsen – trots att vi borde ha lärt oss planera bättre för länge sen. Det intressanta är också att när vi ska bedöma tid och energiåtgång åt någon annan så är vi betydligt mer pessimistiska. Så ett sätt att komma runt det här problemet som många tycks ha, det är att inta ett utifrånperspektiv på sig själv. Hur skulle jag bedöma tids- och energiåtgång om det gällde någon annan? När skulle jag rekommendera hen att gå till bussen eller hur skulle jag rekommendera hen att planera upp sitt arbete inför deadline? Kanske något att ta med sig till nästa vecka?

Nog om min vecka. Hur har din varit?

 

6 Responses
 • Maryem
  november 4, 2016

  Planning fallacy, jag är nog lite för optimistisk när det gäller andra också. När jag ska någonstans brukar jag försöka lägga in extra tid för en missad t-bana, men sitter jag med en presentation kan det ibland kännas som om jag inte får fart förrän deadline närmar sig.

  • paulina@gunnardo.se
   november 4, 2016

   Håller med om det där med arbetet inför deadline. Det är inte alltid så dumt med lite eld i baken 😉

 • ISA
  november 4, 2016

  gud så ofta jag drabbas av det där planning fallacy. Efter 4 år i sthlm tänker jag fortfarande tex att det visst tar 5 minuter att ta sig från söder till östermalm med buss i rusning 😉 heh.

  • paulina@gunnardo.se
   november 4, 2016

   Va roligt att du skriver Isa, tänkte på dig nu under kvällen faktiskt och tänkte jag skulle titta in hos dig 🙂 Och så kommer det ett mail om att du lämnat en kommentar här.

 • Clara
  november 6, 2016

  Ooh, planning fallacy! Låter väldigt intressant. Aldrig fattat varför jag gör som jag gör, men nu vet jag! 😉

  Upplevt att ju närmare jag bor ett ställe desto sämre är jag på att hålla tiden. När jag bodde 10 min från universitetet kom jag alltid sent, när jag bodde en halvtimme därifrån var jag alltid 5 min tidig, bara för att jag räknade in det i planeringen. Sjukt intressant ändå!

  • paulina@gunnardo.se
   november 6, 2016

   Haha, ja.. Jag gjorde samma misstag igen imorse och levde visst inte efter mitt eget tips. Kom i tid dock, men fick halvkuta till tåget.

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *