Modet att våga synas

Att förstå sig själv kan låta så enkelt, men är det inte. Att lära känna sig själv tror jag är en av de viktigaste sakerna man kan göra och för det krävs det både mod och tid. Ja, det kan faktiskt krävas mod att blotta sig för sig själv, det som är du, och alla dina tankar och känslor. Och det tar faktiskt tid. Tyvärr är det vanligt att anse att man helt enkelt inte har tid att reflektera över sig själv – trots att det är med sig själv man ska leva resten av livet och ha med i alla sammanhang, i alla relationer, både privat och proffesionellt. Men att förstå sig själv är den bästa investeringen man kan göra.

 

Eftersom jag fascineras av hur människor kommunicerar och påverkar varandra och jobbar med att hjälpa människor förstå sig själva och andra bättre har jag tänkt att jag själv behöver sätta mig i den där stolen och våga blotta mig själv och hur jag använder psykologin i min vardag. Hur det är att använda sig själv som ett redskap både i företaget och som förälder och hur jag tänker kring psykologin om kommunikation och påverkan.

Jag har funderat på att starta blogg ett tag men mina egna prestationskrav har satt stopp. Så för att undvika att planera sönder den här bloggen i något slags försök att göra den perfekt kastar jag mig helt enkelt rakt in i bloggandet i ett annat slags försök, att våga vara personlig och mänsklig.

Jag kommer att blogga med förhoppningen att bidra med nya perspektiv och att vi tillsammans ska bli bättre på att både lyssna inåt och förstå oss själva och att lyssna utåt och förstå andra. Att bli bättre på att förstå sig själv och andra gör man inte med en bok, en kurs eller en kort artikel, det handlar om ett förhållningssätt man har hela livet. Från psykologin kan man få verktygen och jag hoppas kunna ge sådana till dig här i bloggen. För psykologin handlar om dig. Allt du gör, tänker och känner är psykologi och allt du gör, tänker och känner har präglats av andra människor.

Då var det dags; nu släpper jag något på prestationskraven och startar bloggen med orden som jag hoppas ska inspirera både mig och dig;

“Courage starts with showing up

and  letting ourselves be seen.”

– Brené Brown

No tags 4
9 Responses
 • Ekenäsliv
  maj 23, 2016

  Hej!
  Vilket oerhört intressant ämne och så högaktuellt. För i dessa tider behöver vi alltmer lära oss att stanna upp och reflektera.
  Jag har i ärlighetens namn mangla igenom en och annan som du skulle jag tro. Och många gånger tänker jag efteråt: “Himmel, hon/han måste tro att jag är totalt koko… Jag sa det ju liksom senast i onsdags när jag träffade en ny samtalskontakt.
  Men allt handlar om mig och mina tankar och hur jag själv förhåller mig till mig själv. Självkänslan och att jag måste sluta fundera så mycket kring vad andra känner och tänker.
  Men jag tar ju faktiskt tag i det och går iväg och pratar med någon om allt. Dessutom tror jag att en hel del handlar om att jag behöver ta mig mer tid för reflektion, men en del livsomställningar har gjort att den tiden minskat så jag måste finna nya vägar.
  Hur eller hur… Inte meningen att vältra ur mig allt mitt… Men jag ser att du har något riktigt intressant på gång här och det ska bli väldigt spännande att följa dig!

  • paulina@gunnardo.se
   maj 24, 2016

   Va bra att du går och pratar med någon, det gör jag med. Och det tror jag många skulle må bättre av att få göra men det verkar vara lite tabu att söka hjälp av andra, trots att det är något av det finaste som finns, att vi kan finnas till för varandra och att man faktiskt inte är stark genom allt. Tack för pepp, jag blev så otroligt glad när jag såg att det kom in kommentarer <3

 • Charlotte
  maj 23, 2016

  Mycket bra skrivet! Och helt rätt att du startar en blogg! Du har säkert bra saker att dela med dig av. Vi behöver gå emot jantelagen som vi har så mycket av här i Sverige och våga tro att vi kan och har något att bidra med. Jag kände så där också, “vem tror jag att jag är egentligen, och varför ska jaaaag tro att jag kan blogga?”
  Allt gott till dig och lycka till.
  Kram och pepp.

  • paulina@gunnardo.se
   maj 24, 2016

   Tack <3 Håller med, vi behöver få bort den bilden. Alla har något att bidra med.

 • Katta - Bucketlife
  maj 24, 2016

  Vad kul och ett himla bra första inlägg! Är också galet intresserad av mänskligt beteende och behöver också öva på att släppa prestationen.. Kommer med spänning följa ditt “experiment” 🙂

  • paulina@gunnardo.se
   maj 24, 2016

   Tack och spännande, ska kika in på din blogg 🙂 Vi får släppa på prestationen tillsammans, det är läskigt men så skönt när man väl vågar tro på sig själv.

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *