Blyga barn på kalas

Sommar är ju en tid för kalas, avslutningar och trädgårdsfester – då både barn och vuxna kan vara lite blyga.

Något jag tänkt en del på är att blyghet ofta ses som ett problem, något som ska fixas till, något som inte är riktigt ok. Blyghet kan bli ett problem, om det blir en rädsla som tar över, som begränsar när man egentligen skulle vilja. Men att vara blyg, som att vara avvaktande och iakttagande, eller att vara mer introvert än extrovert, att föredra färre nära relationer än att umgås med mycket folk – det är helt normalt och helt ok!

Om ditt barn är blygt

Många föräldrar är oroliga för att deras barn är blyga. Men att vara blyg, avvaktande, iakttagande, är som sagt helt normalt och helt ok. Om ditt barn är avvaktande och iaktagande, kom ihåg att blyghet inte måste vara ett problem och signalera till barnet att det inte är något negativt. Visa ditt barn att man får ta den tid man behöver och att man faktiskt inte måste prata med alla.

Om det är ett problem för ditt barn, försök ta reda på och förstå vad det är som ditt barn upplever svårt och jobbigt. Visa att det inte är farligt att prata med nya människor eller att våga ta plats. Kanske vill ditt barn ha hjälp fram för att våga säga hej? Men låt barnet få ta den tid det behöver.

På bilden ser ni Alfons Åbergs kalas, ett stort kalas med många barn. Men Alfons vill egentligen hellre fira med bara Viktor och Milla. Och så är det ju för fler barn än Alfons (och för vuxna). Vi tycker om olika. Vi är olika. Och det är precis så det ska vara. Vill du prata med ditt barn om blyghet och att vi tycker olika är boken ”Kalas, Alfons Åberg” bra att prata kring.

2 Responses
 • Anders
  juni 1, 2017

  Jag tänker att det hänger en del på hur barnet själv ser på situationen. En av mina favoritbarnböcker ”Vem ska trösta Knyttet” har lite av det motsatta budskapet.
  ”Han såg ej till en enda som han kände
  för knyttet var ett mycket ensamt troll
  och alldeles för blyg att säga hej,
  kan jag få tala några ord med dig?”
  En del barn kanske behöver stöd för att våga säga hej?

  • paulina@gunnardo.se
   juni 2, 2017

   Jätteviktig poäng. La till ett stycke nu: ”Om det är ett problem för ditt barn, försök ta reda på och förstå vad det är som ditt barn upplever svårt och jobbigt. Visa att det inte är farligt att prata med nya människor eller att våga ta plats. Kanske vill ditt barn ha hjälp fram för att våga säga hej? Men låt barnet få ta den tid det behöver.” Så tack för input 🙂

   Kommer att jobba med temat blyghet i höst på Ditt barn & Du och då även ta upp när blyghet är ett problem och något barnet behöver hjälp med.

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *