Blyg – svaghet eller styrka?

Idag publicerade jag en artikel om blyghet på Ditt barn & Du med rubriken ”Blyghet – bristande social kompetens?” Och jag vill säga några ord om anledningen till rubriken.

I vår kultur premieras det att vara extrovert. Det ses som en styrka att vara utåtriktad, social, kunna prata om ditt och datt och att kunna nätverka på mingel som om man inte hade gjort annat. I vår kultur kan det introverta, blyga, avvaktande ses som en svaghet, som om den blyga personen har svårt med det sociala samspelet. Men att vara blyg, avvaktande och iakttagande har styrkor, precis som alla personlighetsdrag. Att vara blyg behöver inte vara en svaghet och behöver inte vara ett problem. Det handlar alltså inte om någon brist på social kompetens att inte vilja eller orka prata med alla, att inte vilja eller orka vara utåtriktad. Blyga kan vara de som har absolut bäst koll på vad som händer i sociala sammanhang.

Anledningen till att jag vill ta upp blyghet är att många föräldrar är oroliga för att deras barn är blyga. Det kan exempelvis handla om att barnet inte vill gå på kalas eller att barnet är tystlåtet. Blyghet kan bli ett problem, om man exempelvis är begränsad och avstår sociala sammanhang för att man är rädd, trots att man skulle vilja delta.

Vi ska titta närmare på vad blyghet är, när det blir ett problem och när det kan utvecklas till social fobi. Men vi börjar såhär och jag hoppas att vi tillsammans uppmärksammar hur olika vi kan vara i sociala sammanhang och att det inom det normala ryms väldigt mycket och väldigt många personlighetsdrag.

Läs gärna, dela gärna, diskutera gärna. Jag är nyfiken på hur ni tänker om det här.

 

2 Responses
 • Slow Living by Annika
  april 19, 2017

  Va bra att du tar upp blyghet som positivt!
  Jag själv är blyg, tystlåten och iakttagande och så är mitt minsta barn med. Vi behöver inte bli pushade fram…. ska bli intressant att läsa om vad du hittar skrivit om detta….

  • paulina@gunnardo.se
   maj 15, 2017

   Precis, man behöver sällan bli pushad fram, men tyvärr händer det när det iakttagande ses som en svaghet som ska rättas till. Läste du artikeln om blyghet på dittbarnochdu.se sen? Jag är nyfiken på vad den väcker för tankar hos dig eftersom du själv känner igen dig och din dotter i beskrivningen.

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *