Courage to let yourself be seen

Ny bloggare hos karriärsnätverket F-gruppen

Hallå gott folk!

Här skiner solen och jag ska strax gå ut och ta en lunchpromenad med jycken i skogen. Eftersom jag varit borta i jobb mycket senaste tiden har han fått vara hos min mamma. Men nu kliver jag in i en period med mer jobb hemifrån och jag kan ta dom där sköna lunchpromenaderna med min fina kompis igen.

Ny bloggare hos karriärsnätverket F-gruppen

I och med mars är jag ny bloggare hos F-gruppen, ett karriärnätverk för föräldrar under småbarnsåren. Jag gick med i F-gruppen när jag var föräldraledig med min dotter och tyckte det var underbart att hitta ett nätverk för föräldrar som inte bara pratade blöjor och bvc-besök. F-gruppen är ett nätverk där man kan diskutera karriär och personlig utveckling med andra som också har småbarn. De har inspirationsföreläsningar och seminarier som man kan gå på tillsammans med sitt barn. Ett härligt stök med väldigt bra stämning! Och nu har jag alltså blivit ny bloggare där och kommer skriva en gång per månad.

 

En vänlig varning om effektivitet

Mitt första inlägg hos F-gruppen handlar om effektivitet och jag skickar då med en varning om jakten på den. Varningar låter ju inte så peppigt och jag var osäker på om jag skulle börja mitt bloggande där med just varningar. Men eftersom stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag och temat var just personlig effektivitet ville jag skicka med tankar om detta. För många som ”går in i väggen” är högpresterande, med höga krav på sig själva, och gör det inte för att de inte förstår att det är skadligt utan för att vi lever i en kultur där det finns normer och förväntningar på hur vi ska leva. Normen är en 8 timmars arbetsdag och på vissa arbetsplatser är normen att du ska arbeta övertid. På det ska man sköta hem och barn och förhoppningsvis sig själv. Och det säger sig självt att det blir svårt att få ihop. I jakten på effektivitet finns det en risk att vi skapar utrymme för att i nästa stund pressa in något nytt, och det blir farligt och det drabbar så många. Så det fick faktiskt bli en varning i alla fall. Jag hoppas den landar bra.

Nu ska jag ge mig ut i solen en sväng. Ha en fin dag! ♥

 

Smygöppning av ”Ditt barn & Du” på Facebook och Instagram

Snart är det dags! Snart lanseras sajten ”Ditt barn & Du”, en plattform för kunskap och inspiration om barnets sociala utveckling och föräldraskap. Och jag är så spänd på att se hur den tas emot!

Där kommer du hitta artiklar som gör psykologin om barnets sociala utveckling enkel och användbar i vardagen, spännande intervjuer, tips på böcker för stora och små och vardagsglimtar från andra föräldrar. Där kommer vi också ta upp svåra ämnen om barn som far illa och vad vi kan göra för att hjälpa. Barndomen är en viktig tid och jag hoppas att sajten ska ge dig kunskap och inspiration med ett livslångt värde för både dig och ditt barn.

Jag blir förstås jätteglad om du vill hänga med från start och följ Ditt barn & DuFacebook och Instagram redan nu!

AW, nya visitkort och konferens

Uj, vad dagarna går. Och vad mycket roligt som händer.

I fredags var jag på en after-work på Influencer of Swedens kontor i Stockholm och träffade ett gäng bloggare, några sedan tidigare kända ansikten och några nya. Och dit fick till min stora glädje min lurvige kompis följa med. Linda, VD och grundare av Influencer of Sweden, har ju en egen liten fyrbent kompis som också hänger där om dagarna. De tog det väldans lugnt mitt i vimlet av folk.

Flera av de som jag träffade där kommer också på konferensen ”The Influencer Convention”, en konferens om influencer marketing och personal branding. Helt rätt i tiden för mig eftersom jag lanserar sajten om barns sociala utveckling och föräldraskap dagarna efter. Jag ska verkligen ladda på med kunskap och nätverkande inför året med den nya verksamheten! Har uppdaterat visitkorten och lagt till ytterligare en sida som presenterar sajten och det jag gör där #yeeeey

Än är det ett tag kvar med heltidsjobbet, som också är roligt på sitt sätt, men snart snart snart är det april och kliet i fingrarna ska få utlopp på tangentbordet. Längtar så jag nästan spricker!

När det är dags att gå vidare #2 Mot ljusare tider

Okej, jag gillar ju vintern. Och hösten är min favoritårstid. Men detta att våren är påväg, att det börjar knoppas och att det är ljust ute! Underbart!

Det här inlägget fick heta ”När det är dags att gå vidare #2 Mot ljusare tider” eftersom jag nu meddelat nätverket för beteendevetare att jag lämnar mitt uppdrag i styrelsen. För ett tag sen meddelande jag även föreningen Supermanprojektet att jag lämnar mitt styrelseuppdrag där. För nu närmar sig lanseringen av sajten om barns sociala utveckling och föräldraskap och jag ska ta nya steg med företaget och jag ska lämna plats för något nytt.

För mig betyder mars att våren är påväg i dubbel bemärkelse. Jag lämnar en del bakom mig, företaget ska få utvecklas och växa ännu mer det här året och jag längtar efter att få ut mer psykologi och se hur den kan komma till användning i er vardag. Psykologin handlar ju om dig och gör ingen nytta om den fastnar i böckerna i bokhyllan. Det kliar i fingrarna för det här ska bli så galet roligt! Vill att det ska bli april och vår på riktigt nu nu nu!

 

 

No tags 2

Fredagslista – Påväg mot något nytt

VECKANS BÄSTA

Att jag fått några timmar att arbeta hemifrån. Det är GULD att kunna arbeta hemifrån och jag har njutit varenda sekund.

VECKANS TILLBAKABLICK

Utöver arbetet i den egna firman arbetar jag som forskningsassistent. I mars arbetar jag heltid där och är ute på förskolor och testar en massa fantastiska ungar som är med i studien. Den här veckan blev jag klar lite tidigare så jag har kunnat jobba lite hemma. Så otroligt skönt! Det var magiskt att kliva innanför dörren i torsdags, göra kaffe och få jobba hemma i köket i tystnad.

Utöver arbetet som forskningsassistent, hem och barn, läggs tiden på att bygga upp sajten som lanseras i april. Den fylls sakta men säkert på med artiklar, intervjuer, barnbokstips, bilder osv och det gör mig så glad att få arbeta med det! Det ska bli så otroligt roligt att få visa upp den, få se hur artiklarna landar, få se om ni tycker om mina boktips.
Snart öppnas Facebook-sidan och Instagram-kontot sådär lite i förväg. Can’t wait!

hemma i köket
VECKANS UTMANING

Att jag fått tillbaka extraslag på hjärtat. Jag har haft det i perioder tidigare, bland annat efter att min pappa gick bort när jag var 17, under perioder då jag jobbat för mycket eller oroat mig över något. Så veckans utmaning har varit att lyssna på kroppen, vad den vill berätta. I övrigt mår jag toppen! 🙂

VECKANS LÄRDOM

Allt som oftast kommer det en dag imorgon också. Mycket kan vänta.

post

VECKANS FRAMÅTBLICK

Jag ser verkligen fram emot att vara hemma med min familj! Göra fint hemma, krypa ner i sängen och läsa böcker med skruttan och få skrota runt extra länge i morgonrock. Och på söndag blir det en sväng till kyrkan. David kör ljudet och jag ska vara ledare i en av barngrupperna. Och så ska jag öppna paketet jag fått på posten och kika igenom den bok jag ska recensera. Spännande spännande!

Hoppas du haft en bra vecka! Ta hand om dig ♥

Lyckad födelsedagshelg

Hej!

Hur har din helg varit?
Här har vi haft en riktig födelsedagshelg! Min man har fyllt 32 och vi har firat hela helgen. I fredags hämtade jag lillskrutta från förskolan och for iväg för en obligatorisk fredags-glass. Sen blev det en sväng till Urban Deli för att handla hem massa gott. Jag som inte lagar så mycket mat annars bestämde mig för att anstränga mig lite på matfronten som en slags kärleksförklaring. Att fixa god mat är ett bra sätt att fira den man tycker om tänker jag.

Uran Deli i Stockholm

Urban Deli

handlat mat på Urban Deli

croissanter

Crossianter till frukost. Inte så dumt!

kusinerna i sandlådan

Kusinerna med likadana overaller syntes väldigt bra när vi lekte burken. Dom hade inte en chans! 🙂

Vi har ätit croissanter till frukost (nom nom), träffat kusinerna och ätit glass i stora lass! Och på matfronten har det blivit en riktigt god tapasbricka och en portabellosvamp-hamburgare med sötpotatis-pommes och permesan-gegga. Det blev gott men inte så vackert som på bilden i receptet, så under den middagen fick kameran ligga.

tapasbrickalyckad helg

Och till sist blev det en sväng till kyrkan, laddade själsligt och fick ett trevligt eftermiddagshäng med fina människor. Riktigt lyckad helg och nu är jag laddad för veckan! Hoppas du också haft det bra!  ♥

No tags 1

Sleep your way to the top!

Visste du att svenskar sover allt mindre och att allt fler känner sig både fysiskt och mentalt trötta?
Vill man lyckas och må bra får man säga tack och adjö till sena kvällar och för lite sömn. Sover man för lite eller dåligt så påverkas hjärnans främre del, pre-frontal-cortex, negativt. Den delen betyder mycket för att vi ska kunna planera, koncentrera oss och fatta kloka beslut. Rätt viktiga grejer, alltså!

Och apropå sömn så såg jag ett lättsamt och ganska roligt TED-talk på 4 minuter med Arianna Huffington där hon pratar om hur man gör för att lyckas. Såhär säger hon:

”The way to be more productive, more inspired, more joyful in life, is getting enough sleep.
And we women are going to lead the way in this new revolution.”
”We are literally going to sleep our way to the top!”

 

Och vill du veta mer om sömn så kan jag tipsa om en gratis webbkurs om sömn och hur brist på den påverkar oss. Kursen heter Ladda på natten och är skapad av psykologen Lina Bodestad.

Ha en fin dag! ♥

 

Jag är en av Unicef´s bloggare för varenda unge

Jag har så länge jag kan minnas, alltså sedan jag själv var ett barn, brunnit för barns rättigheter. Jag minns hur jag som liten plockade ner äpplen på vår tomt, paketerade och sålde (utan mina föräldrars vetskap) på andra sidan gatan där de inte hade egna äppelträd. Jag gick sen till pappa och gav honom ett kuvert med pengar och bad honom lägga det i kollekten till de barn som behövde pengarna.

I vuxen ålder har jag fortsatt engagera mig på olika sätt. Det har fått påverka utbildning och yrkesval och för en tid sen spelade jag in en webbutbildning om barns rättigheter och en utbildning om orosanmälan (en anmälan man gör när man misstänker eller vet att ett barn far illa). Man kan kämpa för barns rättigheter på lite olika sätt.

Bloggare för varenda unge

Ytterligare ett sätt att engagera sig är att vara bloggare för varenda unge. Då är man med och uppmärksammar barnrättsfrågor och sprider kunskap och engagemang vidare. Och det kändes så självklart att vara en av de som bloggar för barns rättigheter och regelbundet uppmärksammar barnrättsfrågor i bloggen. Jag kommer sprida Unicef’s kampanjer och berätta om deras verksamhet här i bloggen emellanåt.

Av allt viktigt är det i särklass viktigaste barns rättigheter. Barn är aldrig ansvariga för sitt eget skydd, det är vi vuxna som har det ansvaret. Och då behövs det modiga och envisa vuxna som fortsätter kämpa för att varenda unge över hela världen ska få det de har rätt till.

Är du med? ♥

Fredagslista: Tankar om tankar

VECKANS BÄSTA:

Att det börjar bli på riktigt! Sajten om barns sociala utveckling och föräldraskap! Ett utkast av loggan ligger uppe, jag har varit i kontakt med bokförlag och författare, jag har en publiceringsplan osv. Riktigt, riktigt roligt!

VECKANS TILLBAKABLICK:

Det har varit en blandad kompott den här veckan. Tagit hand om liten som varit förkyld, fått in mitt första gästbloggsinlägg till ett föräldranätverk där jag ska börja gästblogga (berättar mer om det senare), tagit fram en publiceringsplan till sajten och varit en sväng på SU för att arbeta med det material vi samlat in under hösten i forskningsprojektet. Och lite annat smått och gott. Bra vecka!

VECKANS UTMANING:

Häromdagen trodde jag att det skulle bli en riktig skitdag. Jag började bli på rätt kasst humör men tog mig ut i skogen med jycken och fick en massa sol och en timmes lugn för tankarna. Det gjorde att jag kunde tänka om mina tankar (metakognitioner) och tankarna ändrade karaktär. Depp och stress-tankar fick ge vika och istället tog mer positiva tankar plats.

VECKANS LÄRDOM:

Vad mycket det kan ge att ta sig tid för att få lite perspektiv. Att tänka om tankar, lyssna inåt, ifrågasätta sig själv och sina reaktioner ibland och att reflektera.

VECKANS FRAMÅTBLICK:

Jag ska jobba några timmar på lördag. Vilket bara känns roligt! David ska ge sig ut på äventyr med lillfia och träffa vänner så vi roar oss på varsina håll på olika sätt. För just nu känns jobbet extra roligt. Perfekt lördagsnöje faktiskt! Men det blir väl så när man jobbar med det man älskar. Det blir en sväng till kyrkan på söndag och förhoppningsvis parkhäng i Vasaparken efter.

VECKANS VISSTE-DU-ATT:

Kognition är en psykologisk samlingsterm för mentala processer, bland annat tankar. Tankar om tankar däremot kallas metakognition. Metakognition handlar om att vi är medvetna om hur vårt psyke fungerar, hur vi kan lösa problem och reflektera. Himla bra grej!

 

Hur har din vecka varit?

Most commented posts

Lever du det liv du vill leva?

juli 20, 2016

Lever du det liv du vill leva? När jag ställde frågan "Vad vill du veta" ...

Fredagslistan

september 30, 2016

Nu börjar jag med något nytt här i bloggen, nämligen fredagslistan. Jag har sett den hos ...

Vi är vår tids fånge – om stress, prestationsångest och kreativitet

januari 26, 2017

När jag slog upp datorn imorse för att starta min arbetsdag började jag med att ...