Courage to let yourself be seen

#backamamma på mors dag

Foto: Linda Hörnfeldt

När jag hade fött min dotter och fortfarande låg på förlossningen kände jag mig så otroligt stark (fast stark är väl det sista man är efter en förlossning egentligen). Men när jag låg där var det som att jag fick upp ögonen för allt alla mammor, världen över, klarar av när vi bär och föder ett barn! Även tiden efteråt fick mig gång på gång att få upp ögonen för vad alla mammor gör och vad min egen mamma gjort för mig. Jag kände också tacksamhet för mödravården, förlossningsvården och för den fina hjälp vi fick från BVC.

#backamamma

Hur starka vi än är behöver vi stöd från varandra, i synnerhet om vi är i en situation där vi saknar grundläggande saker som mat och rent vatten. På söndag är det mors dag och Unicef har en kampanj som går under temat #backamamma. Syftet är att hylla alla fantastiska mammor runt om i världen och backa upp de som har svårt att ge deras barn vad de behöver. I deras gåvoshop finns morsdagpaket som gör att fler mammor får möjlighet att ge sina barn skydd och trygghet. Paketen innehåller bland annat nötkräm mot undernäring, vattenreningstabletter, vaccin och myggnät som skyddar mot malaria.

Jag skriver det här helt ideellt för att jag tycker att det är viktigt att vi hjälper varandra. Och när det kommer till att vara mamma så tror jag att vi kan ha förståelse för varandra oavsett vilken situation vi är i eller var vi befinner oss på jorden.

Är du med i #backamamma – använd hashtag #backmamma, #morsdag och tagga @unicefsverige.

Fredagslista – Pepp

VECKANS BÄSTA

Hämta på förskolan. Lyckan när jag ser mitt hjärta och hon kommer springande mot mig – alternativt rymmer ifrån mig – blir glad vilket som!

VECKANS UTMANING

Parallelt med allt roligt och mycket av det jag skriver om här pågår en kamp som jag antytt om tidigare. Vissa veckor är det mer påtagligt än andra och den här veckan har varit ganska tung parallellt med allt roligt. Har valt att inte berätta om vad det handlar om mer än att säga att det är kämpigt mellan varven och att jag rätt ofta kastas mellan glädje som får mig att studsa och ganska tunga tankar och känslor. När folk frågar hur jag mår, ”Hur är läget?”, så vet jag nästan aldrig riktigt vad jag ska svara. För det är så blandat. Det kan på nå vis vara alldeles kanon och ganska mörkt i en och samma kropp. Men jag är så galet tacksam för allt roligt som händer i livet och att livet även innehåller mycket ljus!

instastories

Har just upptäckt att det är ganska kul med Instastories 😀

VECKANS PEPP

Nya möjligheter öppnar sig för företaget, föreläsande och Ditt barn & Du. Min anställning går ut på Stockholms universitet i slutet av augusti. Jag jobbar ju i ett projekt så man får räkna med att man är anställd kortare perioder då. Nu öppnar sig nya spännande möjligheter till hösten, bland annat för Ditt barn & Du, och jag är såå pepp!

I HELGEN VILL JAG

Vi ska träffa vänner, käka god mat och vara ute mycket i solen! Så galet underbart med sol och värme! Sen ska jag faktiskt jobba lite på kvällarna. Ska förbereda grejer till Ditt barn & Du. Mycket kul på g där som sagt! Yeeey!

 

Vad ska du göra i helgen? 

Tanken var piffigt fredagsmys

Tanken var piffigt fredagsmys idag inför långhelgen. Fixa nåt gott käk, köpa fina blommor, hämta ut paket med sommarkläder till lillfia. Lägga upp lite fina bilder här. Istället blev det rester till middag. Goda dock och lillafia åt som en häst, tog både min och hennes mat. Såhär piffig såg vår middag ut ikväll 😉 Men det fina var att jag hade världens finaste sällskap.

Nu ska jag göra mig en kopp lakritste, däcka i soffan och invänta David som snart kommer hem från jobb. Sen ser den här kroppen fram emot att få sova. Önskar mig själv bättre lycka med fredagsmyset imorgon istället 🙂

Läsa för att hjälpa barnet komma ner i varv

Såhär satt vi igår. Jag var trött och hade kunnat somna stående medan dottern for runt och var ungefär överallt. Hur barn reagerar på trötthet är olika. En del barn blir orkeslösa  och slöa men det är också vanligt att stress och trötthet kan ta sig i uttryck av att barnet blir ”speedat”, uppe i varv , har svårt att komma till ro, blir gnälligt och kinkigt.

Närhet och oxytocin

Ett bra sätt att hjälpa barnet att komma ner i varv är att sätta sig med barnet i knät och läsa. Närhet sätter igång kroppens lugn-och-ro-system. Det beror på att närhet hjälper kroppen att utsöndra ett hormon och en signalsubstans som heter Oxytocin. Oxytocinets effekter är som stressens raka motsats och hjälper inte bara tillfälligt utan dröjer sig kvar en stund efteråt.

hjälpa barnet komma ner i varv

Läsning istället för skärmar

Även i det här hemmet förekommer tid framför skärmar som dator och padda. Det kan vara kanon många gånger och det finns mycket bra. Men. Anledningen till att jag vill rekommendera läsning för att komma ner i varv är för att skärmar som tv, dator, mobil och paddor skickar ut blått ljus. Det blå ljuset signalerar vakenhet till hjärnan. Barnet sitter stilla och tittar men hjärnan kanske inte får den lugn och ro den behöver. Resultatet kan bli att barnets tycks komma ner i varv när det sitter där men kanske ändå får svårt att somna på kvällen. Sånt kan vara bra att veta.

 

Jag börjat samla bra böcker i en lista på Ditt barn & Du. Kika gärna in om du vill ha lästips!

 

God morgon måndag

Hej och god morgon!

At the moment sitter jag på bussen ut till en förskola där vi ska samla in data i forskningsprojektet jag arbetar i.
Startade tidigt imorse, på tok för tidigt, då jag vaknade av vilt drömmande liten tjej som sov bredvid mig. Var väl inte kalasglad när jag såg att klockan var 05-nåt men det var ganska skönt att få starta morgonen ensam i lugn och ro.

I fredags berättade jag att jag skulle bli klar med intervjun jag gjorde med Petra Krantz Lindgren om barns självkänsla. Nu är den klar och publicerad!  Det blev en riktigt bra intervju och och i den kan du läsa om hur Petra menar att självkänsla inte är något man kan ge sina barn, utan att det är något som utvecklas i relationer och i allt det där som händer i vardagen. Vi pratade om vikten av att låta barn få sin känsla fram även när det inte kan få sin vilja fram, om respekt och likvärdighet i relationen barn-vuxen och om hur vi kan prata med våra barn och hjälpa dom sätta ord på känslor och behov. Läsvärd om du vill veta mer om hur självkänsla utvecklas.

intervju med petra krantz lindgre

Nu är det dags att börja jobba här. Ska träffa ett gäng fina ungar, läsa sagor, räkna matte, prata känslor och spela spel. En massa kul som ingår i testerna. Hoppas du får en fin dag!

Här kan du läsa intervjun: Petra Krantz Lindgren – Barns självkänsla utvecklas i relationer

Fredagslista – Det är en bra dag det här!

JUST NU

It´s a good day!

VECKANS TILLBAKABLICK

Vabb, åka leksaksbåt i Bromma Blocks lekrum, varit på event med Hej hej vardag och Hormoner & Hemorrojder där jag även träffade Baking Babies-Mia. Jobb-möte på Stockholms universitet och käkat middag med en mentorskapsgrupp i karriärnätverket F-gruppen. Just nu njuter jag av att sitta i köket, dricka cappuccino och få skriva klart  intervjun jag gjorde med Petra Krantz Lindgren om hennes bok Med känsla för barns självkänslaSista timmarna innan det är dags för förskolehämtningar av egen liten loppa och hennes kusiner så ska jag sitta ute och jobba. Skönt!

VECKANS BÄSTA

Skogen med hund och barn.

VECKANS FREDAGSMYS

Leka efter förskolan och sen ska det grillas korv!

I HELGEN VILL JAG

Vara ute. Se kusin-ligan leka, träffa syrran, träffa mamma och förhoppningsvis även brorsan om han hinner komma förbi.

Hur är din dag? ♥

Unnsdag med Hej hej Vardag och Hormoner & Hemorrojder

Igår eftermiddag for jag iväg på event med Hej hej Vardag och Hormoner & Hemorrojder. Dom hade ordnat ett uppladdningsevent inför mors dag på Löfbergs Café med bubbel, snittar, finfina goodiebags och försäljning och signering av deras böcker. Supertrevligt event med trevligt folk!

Glömde systemkameran, vilket jag kom på på tåget dit (morr) så det blev ett gäng mobilbilder. Såhär såg det ut under kvällen!

löfbergscafé

Mötte upp Mia från Baking Babies och hennes vän Elin på vägen dit.

baking babies miamia fernandolöfbergs lila café

Elin blev lycklig vinnare av en gps-klocka som jag gärna hade velat ha till min rymmande unge som ger mig hjärtsnörp stup i kvarten! Ska på allvar ta och kolla in sånna där klockor! Den där kan man tydligen ringa till från två nummer och så har den gps så man kan se var den lilla rymmaren tagit vägen. Tumme upp!

vinnaregps-klocka

Det fanns en himla massa fint i goodiebagen, bland annat den här müslin från Saltå Kvarn som smakar äpple och kanel. Den fick hem här på morgonen! Kul att få testa lite nya grejer som man kanske annars inte skulle ha köpt.

goodiebag

Tack och bock Hej hej Vardag och Hormoner & Hemorrojder för ett bra event!

Nu introduceras Vardagsglimt!

Äntligen introduceras VardagsglimtDitt barn & Du!

Jag läser en hel del bloggar och tycker att det är roligt att få se hur andra föräldrar har det. I Vardagsglimt kommer vi få hälsa på och få en glimt av andra föräldrars vardag. Där kan vi dela med oss av tankar, tips och erfarenheter. Kanske du vill skriva där?

Vi har ju mycket gemensamt men vi lever olika liv, är olika som personer, tycker om olika saker och bor på olika sätt. Någon har ett barn, andra har ett helt litet fotbollslag. För någon är bebistiden rosa moln och obeskrivlig lycka medan det för andra innebär sjukhusbesök och ständig oro. Någon får barn tidigt, någon får barn sent och en del får två små kottar på samma gång (!)

Förutom att det är roligt att se hur andra har det, har förstås Vardagsglimt en djupare poäng. Jag hoppas att Vardagsglimt ska kunna ge en nyanserad bild av hur det kan vara att vara förälder och att vi ska få en större förståelse för varandra. Jag tror att det behövs.

Finns det någon du gärna skulle vilja se en vardagsglimt av eller vill du själv dela med dig av något – hör gärna av dig till mig hej@dittbarnochdu.se

Ha en fin dag! Kram

Helgens update från en småbarnsförälder

Jisses vilken helg! Jag är helt slut haha. Har varit ensam med dottern, vilket ju är piece of cake om man tänker på hur ensamstående har det jämt, men här har det i alla fall varit alldeles underbart och ganska prövande.

Jag har slitit mitt hår och jag misstänker att delar av skallen har exploderat när jag försökt hantera en sån där självständighetsfas aka trotsålder och jag har i-n-t-e orkat vara pedagogisk jämt och i-n-t-e behållt humöret själv alla gånger. Det är ju helt i sin ordning att ett barn ska utvecklas till en självständig individ, som måste öva och förstå sina egna och andras gränser och testa hur mycket hen klarar av. Men det kan vara en prövning utan dess like för en som förälder. Älskade, älskade, kloka små barn! ♥ Även om det är tufft så är jag så lyckligt lottad! Lyckligast i världen att fått en sådan skatt ♥

barnvänlig restauranglekparksmåbarnsförälder

De mysiga delarna av helgen har bestått av besök på 4H-gård, klappa får och leka i parker. Vi har varit i kyrkan, ätit på barnvänlig restaurang med vänner, lekt med kusiner och läst säkert tusen böcker. Underbar helg men nu är jag trött!

Nu väntar en spännande vecka som bland annat består av ett event där jag har siktat in mig på en författare som jag ska försöka flirta till mig en intervju med. Håll tummarna!

Hoppas din helg varit fin! ♥

 

Fredagslista @ Mellqvist Kaffebar

JUST NU

@Mellqvist Kaffebar vid St Eriksplan tillsammans med Jessica EkmanSnackat arbetet med föreläsningar, podden och bollat idéer på allt vi vill göra.

Jessica Ekman på Mellqvist Kaffebar

VECKANS TILLBAKABLICK

En riktig inspirations-vecka! Hängt på Influencer-kontoret, Inos HQ, där jag satt ensam en stund men även träffade Alejandra och Linda. Haft ett telefonmöte som ledde till att jag förhoppningsvis kommer ha en väldigt rolig arbetsuppgift mot hösten. Glad att ha en massa entreprenörer och influencers omkring mig som smittar av sig med positiv energi.

I HELGEN LÄNGTAR JAG EFTER

Att nördläsa. Eftersom jag längtade efter att nördläsa förra veckan men aldrig nördläste så hoppas jag att det blir av den här helgen. Nördläsa = plöja psykologi pga nöje.

VECKANS UTMANING

Oro. Lyckan att få barn innebär också att oro som får helt nya dimensioner. Älskade, älskade unge ♥

VECKANS FRAMÅTBLICK

I helgen gissar jag att det blir kusinhäng med barnen, en skål lakrits och titta på Eurovision Song Contest medan jag grejar med Ditt barn & Du. Ska försöka mig på att ta en bild mig och lillfia som jag kan använda till introduktionen av ”Vardagsglimt” som kommer på måndag på sajten. Där kommer du som läsare kunna få en vardagsglimt från andra föräldrars vardag. Vi har ju mycket gemensamt men det är också mycket som skiljer sig åt mellan oss och jag hoppas att ”Vardagsglimt” både ska vara lite mysigt att läsa men också ge oss en mer nyanserad bild av hur det kan vara att vara föräldrar för olika personer.

 

Hoppas du får en jättebra helg! Vad ska du hitta på?

Most commented posts

Fredagslistan

september 30, 2016

Nu börjar jag med något nytt här i bloggen, nämligen fredagslistan. Jag har sett den hos ...

Lever du det liv du vill leva?

juli 20, 2016

Lever du det liv du vill leva? När jag ställde frågan "Vad vill du veta" ...

Att nätverka och stödja varandras utveckling

maj 27, 2016

Imorgon är det dags för BBCON - ett event om influensers marketing där nätverkande och utveckling är ...