Courage to let yourself be seen

Barnkonventionen i vardagen med barn och unga

Barnets rättigheter handlar om vardagen och barnets bästa. Barn har rätt till allt från lek, vila och fritid, att göra sin röst hörd och vara delaktig i beslut och att skyddas från våld och övergrepp. Men vad är egentligen det unika barnets bästa? Hur ska jag förhålla mig till att barnet har rätt att vara delaktig i beslut i olika åldrar? Och hur berättar jag för barnen om om deras rättigheter?

Min styrka som föreläsare är att jag varvar kunskap om barnkonventionen med kunskap från psykologin om barns utveckling. Det gör att vi kan upptäcka barnkonventionen i vardagen och praktisera barnkonventionen i vardagen med barn.

Föreläsningen riktar sig till dig som möter barn och unga i ditt arbete och till dig som är under utbildning. Jag har bland annat föreläst för personal inom kommun, familjedaghem, skolor och fritidsverksamheter.

Sagt av uppdragsgivare

”Vi fortsatte bubbla idéer idag och har planerat för ett flertal olika aktiviteter för barnen och alla var såå lyriska och kände att du hade så mycket viktigt att förmedla och ingen stund på hela föreläsningen var mindre bra! Du förmedlade verkligen mycket positiv energi och idéer till oss.”

Innehåll

Föreläsningen tar bland annat upp följande punkter men anpassas efter era önskemål och behov.

Under föreläsningen tar vi upp följande punkter och skräddarsyr sedan efter önskemål och behov.

 • Grunderna i barnkonventionen – Vad barnkonventionen handlar om och hur, när och varför barnkonventionen kom till.
 • Barnets rättigheter i vardagen – Barnets rättigheter finns i vardagen. I allt från rätten till lek, vila och fritid, till att skyddas från våld och övergrepp. Här tar vi ett vardagsperspektiv på barnkonventionen. Vi tittar även på barnkonventionens barnsyn samt barnperspektivet och barnets perspektiv och vad skillnaden mellan dessa är.
 • Barnets bästa – Enligt barnkonventionen ska alla beslut tas med hänsyn till barnets bästa. Men hur vet vi vad som är barnets bästa? Och hur förhåller vi oss till att barn är individer med olika behov? Här tar vi avstamp i forskningen om barns utveckling, barns olika behov och hur det påverkar vår bedömning av det unika barnets bästa.
 • Barnets rätt till delaktighet och att göra sin röst hörd – Barn har rätt att göra sin röst hörd och vara delaktiga i beslut. Hänsyn ska tas till barnets ålder och mognad. Här pratar vi om hur vi kan bedöma barnets mognad, vi tittar på den typiska utvecklingen och pratar om konkreta vardagssituationer med barn där de har rätt att göra sin röst hörd. Vi pratar även om olika sätt som barn kommunicerar och hur vi som vuxna kan skapa förutsättningar för barnet att säga sin åsikt.
 • Så gör du barnkonventionen konkret för barn – Här går vi igenom hur vi kan prata med barnen om deras rättigheter och hur vi gör barnkonventionen i praktiken. Här får du tips och idéer på hur du kan berätta om, leka, göra och prata med barnet om barnets rättigheter.
 • Workshop – Vi gör en rättighetsspaning i din verksamhet och i din vardag. Vilka artiklar i barnkonventionen stöter du på där du är?

Längd: Skräddarsys efter era behov och önskemål. Föreläsning från 1 timme till heldagsutbildning. Jag skickar gärna med tips för vidare läsning samt lekar, aktiviteter och boktips för barn.

Om föreläsaren

Jag är beteendevetare, utbildad på masterprogrammet i psykologi. Jag har bakgrund inom förskola och utbildning av personal och från forskningsprojekt om barns utveckling i förskolan. Här kan du läsa mer om mig.

Har du frågor eller vill du boka en föreläsning? Skriv gärna några rader till mig på adressen hej@dittbarnochdu.se

No tags 0

Orosanmälan – vad du kan göra om du misstänker eller vet att ett barn far illa

Barn som far illa finns i alla verksamheter där barn finns. Utbildningen Orosanmälan riktar sig till er som vill veta vilka signaler ni ska vara uppmärksam på och vad ni ska göra om ni misstänker eller vet att ett barn far illa. Föreläsningen riktar sig både till yrkesverksamma som omfattas av anmälningsplikten enligt socialtjänstlagen samt privatpersoner.

→ Se trailer till utbildningen här!

Följande punkter ligger som grund till föreläsningen. Föreläsningen skräddarsys efter verksamhet, frågor och behov.

 • Hur vet man att ett barn far illa? – Signaler från barnet och barnets omgivning
 • Föräldrarnas betydelse för barnens hälsa och utveckling
 • Vikten av att barnen upptäcks tidigt samt hur barns uppväxt i mindre goda miljöer påverkar deras utveckling
 • Vad är orosanmälan? Hur går det till och vad händer efteråt?
 • Vad säger lagen – om anmälningsplikt, föräldrabalken, kommunens ansvar och vad man som privatperson bör göra
 • Var du kan vända dig för att rådgöra vid misstanke om att ett barn far illa
 • FN:s konvention om barnets rättigheter
 • Prata med barn om svåra ämnen
 • Tid för samtal, diskussion och frågor

Längd: 1 timme till heldagsutbildningar. Hör av dig så pratar vi igenom vad ni behöver och kommer fram till ett upplägg som passar er.

Sagt om föreläsningen av uppdragsgivare:

“Paulina lyckas med en vacker balans av värme, allvar och hopp belysa ett viktigt och på många sätt tungt ämne. Med gedigen kunskap och ett stort och unikt engagemang i frågan om barns rättigheter och värde får Paulina publiken att rysa. Det går inte att lämna Paulinas föreläsning utan att tänka: “Vilket enormt ansvar jag som vuxen har, och hädanefter kommer jag alltid att agera utifrån barnets bästa”.
Paulina inspirerar till eftertanke och motiverar till att agera. Hon är en viktig röst för alla barn där ute vars egna röster inte hörs eller respekteras”.

– Jessica Ekman, Kunskapsboken

Har du frågor eller vill du boka en föreläsning? Skriv gärna några rader till mig på hej@dittbarnochdu.se

No tags 0

Måndag morgon och vabb

God morgon måndag!

Här kör vi vab. Det har varit en bra helg förutom att febern kom. Vi var på ett riktigt somrigt kalas för tredje helgen i rad i lördags och busade med kusinerna igår. Men när eftermiddagen kom fick dottern feber. Stackarn har frusit trots 26 graders värme och natten var inte rolig.. Hoppas det vänder snabbt. Nu plöjer vi “Visor med Doreen” på Barnkanalen och jag försöker peta i henne något att äta.

Idag kör jag vabb men imorgon tar David över och jag kommer bland annat publicera ett boktips på Ditt barn & Du med en fyll-i-bok som är rätt vanligt när man får barn, fast den här är för oss föräldrar. Det händer ju rätt mycket med vår utveckling också. Jättebra grej och jättefin bok. Ska bli kul att visa.

Hoppas ni har en fin dag så hörs vi i veckan!

No tags 0

Intervju med Vanja Wikström om livet som mamma

Hur är det att bli förälder, egentligen? Hur påverkar det livet? Jag har fått fin respons på artikeln jag la upp på Ditt barn & Du och på blogginlägget där jag skrev lite om hur det var för mig.

En som har delat med sig mycket av hur det varit att vänta barn och hur livet som mamma kan vara är Vanja Wikström. Våra barn är lika gamla (Iggy är född 2 dagar innan min lillfia) så vi var gravida samtidigt och jag har följt henne sedan dess och tiden då jag köpte gravidkläder i hennes fina butik GlamMom. Därför hade jag också koll på att hon och Niklas delat med sig av hur de upplevt omställningen att få barn.

intervju med Vanja Wikström om att vara förälder

Jag känner igen mig sjukt mycket i det hon berättar. Och när jag tyckte att första tiden var tuff var det skönt när det fanns andra som pratade om det, att det var ok att känna så mitt i all lycka. Det har också gjort att jag velat ta upp alla nyanser av föräldraskap på Ditt barn & Du och att låta många olika föräldrar få berätta om hur det är eller har varit för dom. Att det kan vara alldeles underbart, förvirrande, härligt, skitjobbigt och en massa andra ord som kan beskriva hur det kan vara att vara förälder.

Intervjun blev jättebra och jag är så glad att Vanja ville vara med! Här hittar du intervjun med henne: Vanja Wikström om att vara förälder: Det är magiskt att få barn, men det är också skitjobbigt!

No tags 2

Citerad i Ångestpodden

Hörde att jag blev citerad i Ångestpodden som har 100.000 lyssnare! Kul! Det är precis det här jag vill, att psykologin ska komma ut och göra nytta. Poddavsnittet handlar om självkritik och de citerar mig från inlägget “Varför är det så svårt att vara snäll mot sig själv?“. Det är ett av mina mest lästa inlägg och har läsare varje dag genom att folk googlar på självkänsla, självkritik och om varför det är så svårt att vara så snäll mot sig själv.

“Faktum är att man i studier av hjärnan har sett att hjärnan reagerar på självkritik som om
vi blev kritiserade utifrån. Och det är något som hjärnan och därmed också kroppen uppfattar
som ett hot. Hela du sätts alltså i ett stresstillstånd av din egen självkritik. Forskning visar också att när vi har medkänsla med oss själva och låter den inre rösten vara snäll – så mår vi bättre.”

 

Jag hoppas verkligen att deras avsnitt och det här inlägget om varför det är så svårt att vara snäll mot sig själv ska hjälpa många att bli mer snälla mot sig själva. Du är värd att vara snäll emot! ♥

Poddavsnitett heter Självkritikerna och jag citeras 21:36.
Vill du läsa hela inlägget om självkritik hos mig hittar du det här: Varför är det så svårt att vara snäll mot sig själv?

 

 

No tags 3

Tanken var piffigt fredagsmys

Tanken var piffigt fredagsmys idag inför långhelgen. Fixa nåt gott käk, köpa fina blommor, hämta ut paket med sommarkläder till lillfia. Lägga upp lite fina bilder här. Istället blev det rester till middag. Goda dock och lillafia åt som en häst, tog både min och hennes mat. Såhär piffig såg vår middag ut ikväll 😉 Men det fina var att jag hade världens finaste sällskap.

Nu ska jag göra mig en kopp lakritste, däcka i soffan och invänta David som snart kommer hem från jobb. Sen ser den här kroppen fram emot att få sova. Önskar mig själv bättre lycka med fredagsmyset imorgon istället 🙂

No tags 0

Unnsdag med Hej hej Vardag och Hormoner & Hemorrojder

Igår eftermiddag for jag iväg på event med Hej hej Vardag och Hormoner & Hemorrojder. Dom hade ordnat ett uppladdningsevent inför mors dag på Löfbergs Café med bubbel, snittar, finfina goodiebags och försäljning och signering av deras böcker. Supertrevligt event med trevligt folk!

Glömde systemkameran, vilket jag kom på på tåget dit (morr) så det blev ett gäng mobilbilder. Såhär såg det ut under kvällen!

löfbergscafé

Mötte upp Mia från Baking Babies och hennes vän Elin på vägen dit.

baking babies miamia fernandolöfbergs lila café

Elin blev lycklig vinnare av en gps-klocka som jag gärna hade velat ha till min rymmande unge som ger mig hjärtsnörp stup i kvarten! Ska på allvar ta och kolla in sånna där klockor! Den där kan man tydligen ringa till från två nummer och så har den gps så man kan se var den lilla rymmaren tagit vägen. Tumme upp!

vinnaregps-klocka

Det fanns en himla massa fint i goodiebagen, bland annat den här müslin från Saltå Kvarn som smakar äpple och kanel. Den fick hem här på morgonen! Kul att få testa lite nya grejer som man kanske annars inte skulle ha köpt.

goodiebag

Tack och bock Hej hej Vardag och Hormoner & Hemorrojder för ett bra event!

No tags 1

Helgens update från en småbarnsförälder

Jisses vilken helg! Jag är helt slut haha. Har varit ensam med dottern, vilket ju är piece of cake om man tänker på hur ensamstående har det jämt, men här har det i alla fall varit alldeles underbart och ganska prövande.

Jag har slitit mitt hår och jag misstänker att delar av skallen har exploderat när jag försökt hantera en sån där självständighetsfas aka trotsålder och jag har i-n-t-e orkat vara pedagogisk jämt och i-n-t-e behållt humöret själv alla gånger. Det är ju helt i sin ordning att ett barn ska utvecklas till en självständig individ, som måste öva och förstå sina egna och andras gränser och testa hur mycket hen klarar av. Men det kan vara en prövning utan dess like för en som förälder. Älskade, älskade, kloka små barn! ♥ Även om det är tufft så är jag så lyckligt lottad! Lyckligast i världen att fått en sådan skatt ♥

barnvänlig restauranglekparksmåbarnsförälder

De mysiga delarna av helgen har bestått av besök på 4H-gård, klappa får och leka i parker. Vi har varit i kyrkan, ätit på barnvänlig restaurang med vänner, lekt med kusiner och läst säkert tusen böcker. Underbar helg men nu är jag trött!

Nu väntar en spännande vecka som bland annat består av ett event där jag har siktat in mig på en författare som jag ska försöka flirta till mig en intervju med. Håll tummarna!

Hoppas din helg varit fin! ♥

 

No tags 1

Ensam på Inos-kontoret

Ensam på Influencers of swedens kontor. Här sitter annars bland annat Linda Hörnfeldt, VD och grundare av Influencers of Sweden, Alejandra och Jandi Heart Eco och Sofia Bursjöö, Upp och hoppa. Och på det här kontoret satt Vanja Wikström och företaget GlamMom tidigare.

Nu sitter jag här, visserligen ensam just nu, men inspirerad av allt som händer på det här kontoret. Idag ska jag ha telefonmöte om ett spännande samarbete som jag hoppas blir av och sen ska jag transkribera och skriva på intervjun med Petra Krantz Lindgren, som ska publiceras på Ditt barn & Du. Imorgon kommer en recension av hennes bok “Med känsla för barns självkänsla”.

Nu ska jag sätta igång här. Hoppas du får en fin dag! ♥

 

 

No tags 0

Söndag i vasastan

Söndagar spenderas ofta i vasastan. Och så blev det även idag. Solen sken och vi började dagen med en sväng till kyrkan. Vi kom tidigt och hängde lite med pappa David som körde ljudet idag.

maxplatsmixplats filadelfiakyrkankör

Sen promenerade vi bort till Vasaparken och på vägen dit hör jag någon ropa Paulina. Där sitter Jessica med sin mamma och fikar i solen. Jessica driver, tillsammans med Viktor Åkerblom, podden Sjuk i huvudet som jag tycker ni ska lyssna in om ni inte redan gjort det!

Jessica Ekman

Lite lek i vasaparken tog sista energin innan det var dags för lillskrot att ta en powernap i vagnen. Sen for vi hem till Bromma och intog nästa park.

Gustav Vasa kyrka Odenplan

promenad i vasastan

Bra dag det här! Hur har din helg varit?

No tags 0
Most commented posts

Psykologin om att presentera sig för andra

maj 24, 2016

Ja, då var bloggen igång. Och som för alla andra, oavsett om man bloggar eller ...

Lever du det liv du vill leva?

juli 20, 2016

Lever du det liv du vill leva? När jag ställde frågan "Vad vill du veta" ...

Att nätverka och stödja varandras utveckling

maj 27, 2016

Vissa verkar ha nätverkande i blodet och tycker det är alldeles fantastiskt kul att få ...