Att nätverka och stödja varandras utveckling

Vissa verkar ha nätverkande i blodet och tycker det är alldeles fantastiskt kul att få nätverka och mingla med människor de aldrig träffat förut. Andra tycker att det är svårt. Kanske är du någonstans där emellan. Det känns spännande men kanske känner du också en viss nervositet? Att nätverka och knyta nya kontakter har många fördelar men få personer känner sig helt säkra i nya sociala sammanhang. Då är social kompetens en viktig ingrediens för att lyckas.

Social kompetens – en viktig ingrediens för att lyckas med minglet

Social kompetens är ett samlingsnamn för flera typer av egenskaper och förmågor som är viktiga för att kunna fungera i ett socialt sammanhang. Några av dem är förmågan att kunna knyta nya kontakter, att kunna ta för sig och kommunicera sina behov och sin vilja men att också kunna lyssna in en annan människa, se dennes perspektiv, lyssna in dennes behov och vilja. Kort och gott – att ge och att ta.

Att ge och att ta

Kanske har du satt mål med ditt nätverkande? Social kompetens innebär bland annat att kommunicera dina behov och din vilja utan att varken sälja din själ för att anpassa dig eller bli överkörd av någon som minglar genom att prata hål i huvudet på dig om sitt eget. Du och din utveckling är värdefull.

Nätverkande handlar också om att finnas till för andra och hjälpa dem att utvecklas. Vad kan de du möter få ut av dig? Vad är dina styrkor och vad har du att ge? Alla människor har behov av att känna sig sedda, bekräftade och respekterade och ett gyllene tillfälle att ge det till en annan människa är i nätverkandet. Att verkligen lyssna in den andre är att visa respekt och visa att hen blir sedd av dig.

Alla har något att ge

Alla kan inta en stödjande och peppande roll, likt en mentor, fast på olika sätt. Mentorrollen går faktiskt tillbaka ända till ”de gamla grekerna” och sedan dess har ordet mentor förknippats med en äldre rådgivare och vägledare. Men det är inte bara äldre som kan lära de yngre, eller de stora aktörerna som kan vägleda de mindre. Tack och lov är vi olika, vi har olika erfarenheter, olika bakgrund, olika strategier, olika styrkor. Oavsett om du är ny eller rutinerad har du något att ge. Och att finnas till och hjälpa någon annan är faktiskt utvecklande både för dig och för den du möter. Vi har alltså en win-win-situation här!

 

Fundera på:
 • Vad vill jag få ut av nätverkande?
  Kanske har du sett ut någon som du vill prata med? Kanske dyker du på någon som kan ha värdefulla råd? Våga ta plats och berätta vad just Du behöver för att utvecklas. Du är värdefull.
 • Vad kan jag ge i nätverkandet?
  Våga tro på dig själv och se dina styrkor, oavsett om du är ny eller rutinerad. Du har något att bidra med.
 • Våga tala känslor!
  Råd och vägledning kan lätt bli av praktiskt art. Känslor ger ytterligare en dimension åt samtalet och är en stor den av utvecklingen. Din person, dina tankar, känslor och beteenden, är din största tillgång för att utvecklas som bloggare.

 

För att knyta an till det jag skrivit om här, att vi kan stödja varandras utveckling, vill jag avsluta med orden:

A lot of people have gone further than they thought they could because someone else thought they could.

– Zig Ziglar

 

Ha en fantastisk dag!

/Paulina

No tags 6
10 Responses
 • Ulrica
  maj 27, 2016

  MYCKET bra text!!
  Jag är en enormt social människa, MEN har det så himla svårt att kliva fram i såna här sammanhang och våga säga HEJ, våga nätverka. Jag tappar fotfäste och självkänsla direkt när jag kliver innanför dörrarna.. så din text var jättevärdefull att läsa.

  Vi ses i morgon :). Och vem vet, kanske vågar jag säga hej!

  • paulina@gunnardo.se
   maj 27, 2016

   Glad att höra att texten var värdefull att läsa. Det är jättevanligt att känna så, så du kommer inte vara ensam om det imorgon. Ett leende för att signalera vänlighet brukar lösa en del av nervositeten så vi får se till att se extra snälla ut imorgon 🙂

 • Clara Toll
  maj 27, 2016

  Tack för tipsen! Jag brukar gå på en del företagsmingel och lär mig mer och mer om hur jag fungerar på mingelevent! Lättast är det för mig att sätta ett mål, att jag ska prata med folk om en viss grej… Frågan är vad målet blir imorgon 😉

 • Will
  maj 29, 2016

  I couldn’t resist commenting. Well written!

 • Katta - Bucketlife
  maj 29, 2016

  Bra tips kring ett snårigt fenomen! Jag är rätt så social och tycker verkligen om att möta människor men jag kan också bli blyg i såna här sammanhang och min lust att mingla är rätt så beroende av dagsform. Jag träffade några igår och det var kul att prata med dem, men jag är nog ingen proffsminglare. Jag tycker särskilt det är svårt att “springa vidare” – dels för att det känns ytligt och otrevligt, dels för att jag blir så nyfiken på personen framför mig och gärna går snabbt in på “djupare” samtal. Alltså inte tunga ämnen, men kallprat är jag inte så mycket för 🙂

  • paulina@gunnardo.se
   maj 29, 2016

   Förstår precis 🙂 Hm.. det får nog bli ett inlägg med lite mingeltips.

 • Anders
  maj 30, 2016

  Pratar man social tio-kamp så är mingel definitivt min sämsta gren. Skulle läst ditt inlägg inann lördagen – men som vanligt blev det lättare när jag väl började prata med de första. Annars kan det kännas som i min favoritbarnbok:
  “Och knyttet gick och gick, men inget hände
  fast det fanns fullt av folk på alla håll.
  Han såg ej till en enda som han kände
  för knyttet var ett mycket ensamt troll
  och alldeles för blyg att säga hej,
  kan jag få tala några ord med dig?” 😉

  • paulina@gunnardo.se
   maj 30, 2016

   Om jag hade varit domare i den tio-kampen (om man nu har domare i sånt.. nu avslöjar jag min okunskap i sport här) men om jag hade varit det hade jag inte tyckt att det varit din sämsta gren. Vi minglade ju tillsammans och det var ju jättetrevligt, tycker jag i alla fall 🙂 Fint citat föresten! Barnböcker is the shit!

What do you think?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *